KONFABULATOR: Profesor Žarko Puhovski odbio dati izjavu. Medijska scena u šoku!

Ivan Kegelj

3. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Profesor Žarko Puhovski odbio dati izjavu. Medijska scena u šoku!

Profesor Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski odbio je jučer dati izjavu novinarima. Dosad nezabilježeni potez profesora Puhovskog šokirao je novinarsku zajednicu i po svemu sudeći najavio novu eru hrvatskog novinarstva; eru u kojoj ništa više neće biti isto. Ovim povodom oglasilo se i predsjedništvo Hrvatskog novinarskog društva, upozoravajući javnost da potez profesora Puhovskog dovodi medije u iznimno tešku situaciju, "najtežu od rata za neovisnost naovamo". Društvo novinara o tome je izvijestilo i međunarodne novinarske udruge.

 


Žarko Puhovski

Novinaru Večernjeg lista Ivanu Čuči na jutarnjem kolegiju ovog lista delegirana je tema uzgoja simentalskih krava u Slavoniji. S obzirom da se Čuča ovom problematikom dosad nikad nije bavio, refleksno je nazvao profesora Žarka Puhovskog. Riječ je o uobičajenom novinarskom postupku u situacijama kad novinar nije upućen u temu koju obrađuje, odnosno kad za istu nema niti jednog sugovornika koji bi mogao reći nešto relevantno. Međutim, Čuču je dočekalo iznenađenje s kakvim se niti jedan hrvatski novinar do današnjeg dana nije susreo.
- Profesor Puhovski rekao mi je da neće dati izjavu. Spontano sam se nasmijao, pretpostavljajući da se profesor šali. Kao što znate, nikad se ranije nije dogodilo da je nekom odbio dati izjavu na bilo koju temu. Međutim, profesor je ponovio da ne želi davati izjave. Ostao sam šokiran. Naravno, tema uzgoja simentalskih krava ostala je neobrađena, budući da ja naprosto nisam bio više u stanju raditi. Urednički kolegij mog lista shvatio je o kakvoj situaciji je riječ te sam u firmi dobio dopust od dva tri dana, da se oporavim i ponovo pohvatam konce, rekao je o šokantnom događaju Čuča.

Hrvatsko novinarsko društvo u svom priopćenju za javnost, pak, pozvalo je Vladu da intervenira, budući da je procijenilo da se radi o dosad neviđnom udaru na medije.
- Hrvatsko novinarsko društvo apelira na Vladu Republike Hrvatske da poduzme odgovarajuće korake kako bi se profesora Puhovskog uvjerilo da nastavi davati izjave, odnosno da omogući medijima da rade svoj posao. Iako Puhovski ima zakonsko pokriće za svoju odluku da odbije dati izjavu, nastavak ove prakse nanio bi nepopravljivu štetu medijima, stoji u priopćenju.

Uz ovu temu pokušali smo kontaktirati i samog Žarka Puhovskog, ali ostao nam je nedostupan. Njegov telefon je isključen, što potvrđuje tezu o nastupanju nove ere hrvatskog novinarstva. Gotovo svi hrvatski mediji za ponedjeljak su najavili da će na uredničkim kolegijima razmotriti potez profesora Puhovskog i nastojati iznaći rješenje za nepredviđenu, dosad nezamislivu situaciju u kojoj se našlo hrvatsko novinarstvo.

Lupiga.Com

Još iz rubrike Konfabulator:

KONFABULATOR: Znanstvenici na Ugljanu otkrili mladića koji vjeruje Jutarnjem listu

KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

KONFABULATOR: Holding kreće u naplatu kopanja po gradskim kontejnerima