KUĆA NA KRALJEVCU: Zanimljiva priča o mjestu koje je imalo poseban duh

Lupiga.Com

25. listopada 2023.

KUĆA NA KRALJEVCU: Zanimljiva priča o mjestu koje je imalo poseban duh

Nakon svjetske premijere na DokuFestu u Prizrenu i Liburnija festivalu u Opatiji, film „Kuća na Kraljevcu“ stigao je i na filmska platna zagrebačke Kinoteke. Radi se o filmu koji se u 89 minuta prisjeća jedne zagrebačke adrese na kojoj je svojevremeno kuću sagradio Slobodan Praljak, filmski režiser, filozof i kasniji general Hrvatske vojske, a potom je iznajmljivao. Na toj adresi, Kraljevac kućni broj 35, danas živi redatelj filma „Kuća na Kraljevcu“ – Pero Kvesić

U posljednjih gotovo pola stoljeća, intenzivno od kraja sedamdesetih i većeg dijela osamdesetih današnja Kvesićeva adresa bila je svojevrsno sklonište brojnim raznolikim umjetnicima i umjetnicama. U pojedinim razdoblju života nekima je bila i pravi dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene brojne knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi …

Između ostalih, u kući na Kraljevcu živjeli su književnik i scenarist Abdulah Sidran, književnik Goran Babić, članovi benda Ayllu, strip crtač Igor Kordej, fotograf Goran Pavelić Pipo, ilustrator Milan Trenc, pisac i muzičar Davor Slamnig i svestrani Pjer Žardin, a u nju su navraćali mnogi, a česti su gosti bili grafički dizajner Mirko Ilić, glumac Vilim Matula, muzičar Davor Gobac …

„Ta starija generacija je dosta zaslužna da smo bili kreativni. Slikali smo, svirali, smišljali Blentona, živjeli punim plućima u tom kreativnom neredu koji je bio samo prividan“, rekao je svojevremeno u jednom intervjuu Gobac.

Stanari su se kasnije raštrkali širom svijeta. Od Južne Amerike, Kanade, New Yorka do Haaga, Beograda, Sarajeva i Ljubljane. Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu, uz posebnu situaciju Praljka i Babića, dvojice najboljih prijatelja koji su se devedesetih godina našli u političkom sukobu.

Nenad Polimac, novinar Jutarnjeg lista naglasio je da su prvi poznati stanari bili latinoamerička skupina Ayllu, koja je održavala koncerte i na razmjerno uglednim pozornicama, a zatim je zaredala novovalna scena koju su predvodili Davor Gobac, Pjer Žardin, Mirko Ilić, Davor Slamnig, Milan Trenc i mnogi drugi. Kako je Slamnig tada bio u vezi s Mirom Furlan, a Žardin s Cintijom Ašperger, navodi Polimac, bilo je pitanje prestiža pojaviti se tamo ili bar ostati do jutra.

„Kvesić i njegov duh prisutni su u cijeloj slici, u njegovim pripovijedanjima i prijateljskim razgovorima u kojima se ne libi stati pred kameru. To znači da 'Kuća na Kraljevcu' ostaje uvelike njegov film i priča koju je samo on mogao ispričati“, primijetio je za Cineuropu Marko Stojiljković, Lupigin filmski kritičar.

Inače, Kvesić je bio prvi urednik Poleta, nakon toga i časopisa Erotika. Prve novinarske zadatke obavljao je u Omladinskom tjedniku i Studentskom listu. Autor je više zbirki priča „u trapericama“, romana i poezije te strastveni ljubitelj fotografije, koji gotovo nigdje ne odlazi bez fotoaparata. Manje poznati detalj je kako je Kvesić scenarist međunarodno vrlo uspješnog crtića „Malih letećih medvjedića“. Autor je i filma „Dum spiro, spero“ za koji je dobio nekoliko nagrada, među ostalim i grand prix na Danima hrvatskog filma. Kako se Kvesić u periodu finaliziranja filma razbolio te je bio privremeno i hospitaliziran, film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić te producent Nenad Puhovski, ravnatelj produkcijske kuće Factum koja je producirala film, a Kvesić je na danas zadovoljan poslom koji su njih dvoje napravili.

"To je mjesto imalo neki svoj poseban duh zato što je ta kuća dovoljno blizu i dovoljno daleko od centra grada i prilično izolirana. S jedne strane, do nje se moglo doći pješke s Britanskog trga, a s druge strane, ona je skrivena, na kraju ulice i zapravo u šumi. Ta izoliranost, a opet laka dostupnost, davala je jednu kombinaciju osjećaja opuštenosti, slobode i zezancije, koja je onda i dovela do svih tih kreativnih pothvata. Pjer Žardin priča u filmu o tome kako su goli trčali po šumi, Gobac pak govori o raznoraznim gljivama koje su tamo isprobavali…", reći će o kući Puhovski u jednom razgovoru.

Svečana premijera „Kuće na Kraljevcu“ održana je u 16. listopada u Kinoteci gdje će narednih tjedana biti i na redovitom repertoaru. Sljedeću priliku da pogledate priču o jednoj zanimljivoj kući iz zanimljivog vremena imate u petak 3. studenog.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Vimeo