Kucamo na vrata zaboravljenih asova - Popay - čestitamo mu rođendan

miro@lupiga.com

23. siječnja 2004.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova - Popay - čestitamo mu rođendan

Sjećate se da su vas kao dijete stalno šopali špinatom. Iako sam ja bio jedan od rijetkih koji su voljeli tu prokuhanu zelenu kašu, moji prijatelji je baš i nisu cijenili. No, i oni su voljeli Popeya, baš kao i ja. Kako mu je danas 75 rođendan, želimo mu sve najbolje, a donosimo vam neke informacije i podatke o hrabrom i ćelavom mornaru, njegovoj družici i ostatku ekipe


Otac Popaya - Elzie Segar
Popayev život lutanja po morima i vraćanju svojoj ljubljenoj
Olivi počeo je prije 75 godina iz pera tada popularnog Elzie Segar-a, koji je prije nego što je postao crtač stripova bio zaposlen u sličnoj branši, kao soboslikar. Popay se prvi puta pojavio kao gost u stripu "The Thimble Theatre", no uskoro iz gostinjske prelazi u dnevnu sobu i postaje jedna od glavnih zvijezda "King featuresa", velike američke strip kuće.

Popay (Popaj) je omalen, ćelav i po mnogim standardima čak i ružan, no i 75 godina nakon svoga rođendana Popay privlači mnoge nove obožavatelje. Osim u vlastitom, Popay je jedna od rijetkih strip figura koja je gostovala i u drugim strip izdanjima kao što su Betty Boop, a 1980. godine o njemu je snimljen i film, gdje je ulogu Popaya odglumio Robin Williams, a njegovu družicu Olivu glumila je Shelley Duvall.

Zahvaljujući konzumiranju špinata koji mu je davao nevjerojatnu snagu, uvelike je pomogao da djeca prihvate inače ovu vrlo zdravu biljku, a Popay je odigrao i veliku ulogu u spašavanju američke industrije špinata 30-ih godina prošlog stoljeća. Danas Popay ima svoj brand špinata, koji je broj 2. po prodaji, a gdje drugdje nego u Americi.

U stripu se pojavljuju i drugi likovi, od kojih (dame uvijek prve) je nezaobilazna Oliva (Olive oil), mada bi joj točnije ime bilo Maslinka. Popay se već sedamdeset godina bori za njezino srce, i premda mu se ona obećala, uvijek pomalo traži nekoga tko je malo više obrazovan, malo jači, malo snalažljiviji, malo s boljim autom ... Ipak, jedna je to od najdužih i najstabilnijih veza u stripu. Ponekad ga i poljubi.

Tu je zatim Swee'Pea (Kićo), prvi usvojeni lik djeteta u stripu. Iako se vrlo dobro tuče i priča, njegova specifičnost je što dan danas nije prohodao.

Tu je i najpoznatiji Popayev neprijatelj Bluto (kojeg su kolege iz prijateljske i susjedne republike SICG preveli kao Badžo). Stalna borba za Olivinu  naklonost s Popayem već je tradicionalna, no kao što možete biti sigurni da ćete platiti porez ili umrijeti, možete biti sigurni da će Popay ipak na kraju pobijediti.

I na kraju J. Wellington Wimpy ili Wimpy ili Pera Ždera. Osim što je lijen i sebičan, on je ustvari  sve što Popay nije, i to je jedan od elemenata uspješnosti ovoga stripa. Njegova glavna odlika je prežderavanje hamburgerima.

Na kraju još jednom čestitamo rođendan, a nama za poklon originalna engleska verzija Popayeve mornarske pjesme (koju smo mu imali u otprilike ovakvoj verziji: "Popaj sam mornar ja, žena mi Oliva, sin Kićo, auto Fićo...)

I'm Popeye the Sailor
Man I'm Popeye the Sailor Man
I'm strong to the finich Cause I eats me spinach
I'm Popeye the Sailor Man
I'm one tough gazookus Which hates all palookas
Wot ain't on the up and square
I biffs 'em and buffs 'em
An' always outroughs 'em
An' none of 'em gets nowhere
If anyone dasses to risk me fisk
It's "boff" and its "wham", un'erstand
So, keep good behavior
That's your one life saver With Popeye the Sailor Man.
I'm Popeye the Sailor Man
I'm Popeye the Sailor Man
I'm strong to the finich Cause
I eats me spinach I'm Popeye the Sailor Man


Pogledajte rezultate Lupigine ankete o najboljem strip junaku - La grande finale: Najbolji strip junak konačno je ...