Kucamo na vrata zaboravljenih asova - Alan Ford

Ivan Kegelj

22. siječnja 2004.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova - Alan Ford

Tražeći sliku koja bi mogla ilustrirati pljačku, naletjeh na jedan skoro zaboravljen lik: Sir Oliver, glavom i bradom. Na istom mjestu nađoh i jednu superturbozanimljivost - pregled likova iz stripa Alan Ford. S nadom da među nama ima ljudi koji su odrastali uz ovo nenadjebivo štivo, evo pregleda živopisnih likova iz najboljeg stripa svih vremena
Ime

Broj Jedan   
Adresa Tajno skrovište u pothodniku njujorške podzemne željeznice
Dob nitko ne zna
Visina neizmjeriv
Težina nepoznata
Prijašnje zanimanje sva moguća zanimanja
Prva epizoda

"Broj Jedan" (#11)

Dakle, rekosmo, riječ je o starcu starijem od povijesti. Vođa supertajne grupe TNT prikovan je uz invalidska kolica, koja najčešće gura njegov vjerni Grunf. Uvijek široke ruke kada je novac u pitanju i pravednog srca kad je na dnevnom redu dodjela godišnjih odmora samozatajnim TNT agentima. Broj 1 je vrlo dobar organizator, čovjek koji zna dobiti ono što hoće. Iznimno lako dolazi do informacija, služi se ucjenom, a podatke crpi iz bloka u kojem su zapisani svi grijesi svijeta. Što, tko, kad i gdje.     
 


Ime i prezime Gervasius Twinkleminkleson
Adresa 6th Avenue,
New York
Dob 50 godina
Visina 170 cm
Težina 92 kg
Prijašnje zanimanje općinski pisar za krasopis
Prva epizoda "Grupa T.N.T" (#1)

Osoba pozamašne kilaže. Iznimno je sposoban i okretan, ali samo u snu. Prvi čovjek u grupi, odmah iza Broja 1. Akcije supertajne grupe Šef provodi kontemplirajući, odnosno duboko razmišljajući sklopljenih očnih kapaka. Prije nego se pridružio grupi, bio je oženjen (nesretno). Drugi svjetski rat proveo je zapisničar u kontraobavještajnoj grupi, gdje je nosio nadimak "brza noga". Jedno vrijeme volio se nazivati slobodnim umjetnikom, ali kad mu je Broj 1 objasnio neke stvari naglo se prestao baviti mišlju o umjetnosti. Nakon jedne svađe sa suprugom, biva izbačen na ulicu gdje ga Broj 1 nalazi i uzima pod svoje okrilje.
Ime i prezime Jeremija
Leš
Adresa 6th Avenue,
New York
Dob 52 godina
Visina 165 cm
Težina 58 kg
Prijašnje zanimanje ulični prodavač limuna
Prva
epizoda
"Grupa T.N.T" (#1)

Umiruća osoba sa svim poznatim i nepoznatim bolestima. Uvijek zajedno sa Šefom u "dubokom razmišljanju" i "čuvanju dobro opskrbljene cvjećarnice", koja je centar svih aktivnosti TNT-a. Tu i tamo fizički se sukobljava s Bob Rockom, pri čemu često izvuče deblji kraj. Žali se na čir na jedanaestercu, dvanaestercu i trinaestercu. Omiljeno mjesto za izlazak - apoteka. Neprestano traži novac za lijekove, ali ga ne dobija.Ime i


prezime
Sir Oliver
od loze
Oliver
- Oliver
Adresa

6th Avenue,
New York
Dob 42 godina
Visina 176 cm
Težina 75 kg
Prijašnje zanimanje "slobodni umjetnik":-)
Prva
epizoda
"Šuplji zub" (#2)


Osoba plave krvi, podrijetlom iz Engleske koju "dobrovoljno" napušta zbog "nesporazuma" s vlastima. Tijekom jednog "batlerskog" posla čišćenja porodičnog nakita jedne obitelji, angažiran je u grupu TNT. Najčuvenija linija Sir Olivera: "Halo Bing, kako brat?", uvijek je vezana uz pokušaj preprodaje skupocjene robe, koja nekim čudom i spletom okolnosti završi kod plemića. Angažiran ucjenom.  Ime i
prezime
Grunt von
Grunt
Adresa tajno skrovište Broja 1
Dob 55 godina
Visina 175 cm
Težina 82 kg
Prijašnje zanimanje pomoćnik u prodavaonici voća i povrća
Prva epizoda "Grupa T.N.T" (#1)

Grunf je njemački vojnik iz II svjetskog rata. Sposoban je i inventivan član grupe TNT, uvijek spreman na nove "izume".
Uz izdatak od 35 centi Grunf će napraviti sve - od igle do lokomotive.
Osobno služi Broju 1 u njegovom tajnom skloništu (u jednom od tunela podzemne željeznice). Ističe se majicama s originalnim natpisima poput onog: "Ideje naše, pare vaše". Angažiran ucjenom.

 

 


Ime i prezime Robert
Rock
Adresa 6th Avenue,
New York
Dob 35 godina
Visina 150 cm
Težina 47 kg
Prijašnje zanimanje bez stalnog zaposlenja
Prva epizoda "Grupa T.N.T." (#1)

Sarkastičan, prgav čovjek niskog rasta i velikog nosa. Uvijek odjeven u karirani crveni plašt i kapu u stilu Scherlock Holmesa. Ne bježi od akcije. Najčešće od svih osjetio čvrstinu drvenog štapa Broja 1. Nerijetko predmet dječje poruge, što ga dovodi do apsolutnog ludila. Angažiran ucjenom.
 

 


 

Ime i prezime Alan
Ford
Adresa 6th Avenue,
New York
Dob 25 godina
Visina 180 cm
Težina 62 kg
Prijašnje zanimanje stručnjak za reklamu
Prva epizoda "Grupa T.N.T." (#1)

Naivan mladić vitkog stasa, plave kose, ljubimac ljepšeg spola. Njegove ljubavi najčešće mu donose probleme i ljubavne jade. U početku karijere radio je u vlastitoj reklamnoj agenciji, smještenoj u golubinjaku na vrhu nebodera. Iz svoje kancelarije nelegalno se spajao na telefonske žice i upadao u razgovor nepoznatim ljudima. Bježeći pred zaposenicima telekomunikacijske kuće slučajno je dospio u tajno sklonište još tajnije grupe TNT. Angažiran ucjenom. 

 
 

Ime Skviki
Vrsta zamorac
Adresa 6th Avenue, New York, Šefov šal
Dob 1 godine
Visina 10 - 15 cm
Težina 7 - 8 dag
Prva epizoda "Čuvaj se bombe" (#21)

Šefov ljubimac. Glasa se glasom - skviiiiiii. Zbog njegovog glasanja u sjedištu tajne grupe nerijetko izbijaju međusobne tučnjave. Spava u šefovom šalu i povremeno daje znake života.

Ime Nosonja
Vrsta europska
mješavina
Adresa 6th Avenue,
New York
Dob 4 godine
Visina85 cm

 

Dužina 100 - 105 cm
Težina 37 - 38 kg
Prva epizoda "Pas za milijun dolara" (#18)

Vrlo inteligentan pas. Ne jednom spasio je glave i akcije supertajne organizacije TNT. 
Ubio bi za kobasicu u bilo kojoj epizodi Alan Forda, ali naravno da kobasica nema. Zbog racionalizacije, kaže Broj 1. Omiljeni partner za šetnju - Agent Alan. Kad agent Rock izvede Nosonju u šetnju, isti obično nahebe jer agent Nosonja krade kobasice iz trgovina.


Pogledajte rezultate Lupigine ankete o najboljem strip junaku - La grande finale: Najbolji strip junak konačno je ...