Liburnia Jazz Festival i ove godine u Opatiji

Božidar Alajbegović

26. lipnja 2005.

Liburnia Jazz Festival i ove godine u Opatiji

Liburnia Jazz Festival najveći je jazz događaj u Hrvatskoj koji se ove godine događa već po peti put. Pokrenuo ga je poznati jazz glazbenik Elvis Stanić još 2001. godine u njegovom (i mom!) Lovranu, da bi ga prije dvije godine, na žalost svih Lovranaca, preselio u obližnju Opatiju. Tko će sve, kada i gdje nastupiti, saznajte baš kao i uvijek u nastavku

Liburnia Jazz Festival & Workshop 2005. ove će se godine održati u Opatiji od 1. do 3. srpnja, u organizaciji Festivala Opatija. Na konferenciji za novinare u novootvorenom opatijskom hotelu "Bristol" festival su predstavili ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš, umjetnički direktor manifestacije Elvis Stanić i predstavnica glavnog sponzora, Zagrebačke banke, Tamara Sergo.

Glavnina festivalskih događanja održat će se na Velikoj sceni Ljetne pozornice, ali dio događanja biti će smješten i u "Villi Angiolini", Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera te na terasama hotela "Milenij" i "Bristol".

Nakon koncerta pod nazivom "U susret jazzu", što će ga 1. srpnja održati Puhački orkestar Lovran u Villi Angiolini, Festival će istog dana u 21 sati na Ljetnoj pozornici otvoriti legendarni Amerikanac Joe Zawinul, koji opatijskim koncertom započinje svoju europsku turneju a dolazi sa skupinom probranih glazbenika iz gotovo cijelog svijeta okupljenih pod imenom Syndicate.

U subotu, 2. srpnja, Elvis Stanić Group će na Ljetnoj pozornici promovirati novi nosač zvuka "Bolja strana svijeta", uz goste koji su sudjelovali na snimanju novog materijala - Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Meri Trošelj, Valerija Nikolovska, Klarisa M. Jovanović, skupina Rivers i guru hrvatskog jazza - Boško Petrović sa svojim triom.

Trećeg dana Festivala, 3. srpnja, na Ljetnoj pozornici nastupit će američki jazz trio The Bad Plus, uz nezanemarivu pomoć  Valerije Nikolovske i njezinog kvarteta.

U Villi Angiolini nastupiti će Matija Dedić i duo Meri Trošelj/Darko Jurković, a na pozornici Šporera austrijski sastav Organic Trio i domaći The Bastardz go Jazzy, dok ćete na terasama hotela "Milenij" i kavane "Palme" u hotelu "Bristol" moći prisustvovati koncertima bendova Passion Play i The Razz Quartet.

Radionice se neće održavati za vrijeme festivala već u jesenskom terminu pod nazivom "Jazz Ex Tempore".

Ulaznice za koncerte na Ljetnoj pozornici stoje 50 kuna po večeri, odnosno 120 kuna u paketu za sve tri večeri. Za sve ostale koncerte izvan Ljetne pozornice ulaz je besplatan.