Amerika do Opatije

Navar Glibotić

24. svibnja 2003.

Amerika do Opatije

Dokaz da su Amerikanci generalno gledajući iznimno bahati i nije nužno potreban. No, evo i ovaj posljednji riječki primjer pokazatelj je da buš-manova ekipa nije sva pri sebi. Dakle, kako su se sukobili riječki mirotvorci i američki marinci, na hrvatskom tlu koje je izgleda više američko negoli hrvatsko!
Skupina mirotvoraca "Ad hoc" sinoć je lijepila plakate ujaka Sama s onim famoznim brčićima poznatim još od II. svjetskog rata. I, pazi ti to, oni su se osilili to raditi na autobusnom stajalištu ispred, ups, skupine pripitih marinaca s ratnog broda usidrenog u riječkoj luci.
E, to je uzrujalo buš-manovu ekipu. I onda ti oni krenu u razračunavanje s mirotvorcima na nimalo mirotvoran način. Njihovu reakciju hrvatski pis-mejkeri popratili su s pitanjem "da kako se oni mogu ponašati, kao da su u svojoj zemlji".
Odgovor marinaca morao bi zabrinuti Račana, Mesića, a bogami i hrvatske vojne postrojbe. "Ionako je ovo više naša nego vaša zemlja", kazaše oni. I ostadoše živi, zdravi i izvan zatvora. Bez ikakvih posljedica. Danas do 14 sati Ministarstvo vanjskih poslova uopće nije reagiralo. Ni američko veleposlanstvo, ali oni ipak imaju prečeg posla u preseljenju iz stare u novu zgradu.
Kako će hrvatske državne institucije na ovo reagirati stvarno ne znam, ali znam kako bih ja postupio. No, o tome ovom prilikom nećemo govoriti, jer, dakako, riječ je o nimalo ugodnoj reakciji!