LUPIGA SAZNAJE: Miroslavu Kutli u BiH poništena osuđujuća presuda iz Hrvatske

Ante Radić

22. prosinca 2015.

LUPIGA SAZNAJE: Miroslavu Kutli u BiH poništena osuđujuća presuda iz Hrvatske

Ustavni sud nedavno je odbacio ustavnu tužbu odvjetnika Miroslava Kutle kojom je traženo poništenje osuđujuće presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2010. u čuvenoj aferi 'Gradski podrum'. Tom presudom je Kutle, neokrunjeni kralj hrvatske pretvorbe i privatizacije iz devedesetih godina prošlog stoljeća u režiji HDZ-a, čiji je bio član i financijer, pa je na vrhuncu moći u Kutlinom poslovnom carstvu bilo stotinjak poduzeća ('Diona', 'Slobodna Dalmacija','Tisak','Globus Grupa', 'Dalma', 'Gradski podrum') i pokoja banka, osuđen na bezuvjetan zatvor od dvije godine i osam mjeseci. No, njeno donošenje i najnoviji pravorijek Ustavnog suda, Kutle je dočekao nedostupan hrvatskim vlastima - nalazi se, naime, u Bosni i Hercegovini čije ima državljanstvo.

Kutlini odvjetnici, a u postupku pred Ustavnim sudom izmijenio ih je trojicu, Milana Radakovića, Rajka Mlinarića i, sadašnjeg, Maru Mihočevića, tražili su poništenje presude Županijskog suda s obrazloženjem da su u tom postupku Kutli povrijeđena ustavna prava, među ostalim, na suđenje u razumnom roku i zabranu korištenja nezakonito prikupljenih dokaza u kaznenom postupku. Pri tome su Kutlini odvjetnici ukazivali da je kazneni postupak za Gradski podrum trajao 11 godina te zastupali stav da je nalaz financijske vještakinje Mirte Tomljenović o malverzacijama u Gradskom podrumu, koji je teretio Kutlu, sačinjen mimo važećih pravila.

Miroslav Kutle na suđenju (FOTO: Novi list)

Podsjetimo, prema spomenutom vještačenju, tvrtke Miroslava Kutle 'napumpale' su tijekom 1992. i 1993. potraživanja od 'Gradskog podruma' kako bi se Kutle dokopao 'GP'-a pretvarajući potraživanja od te tvrtke u vlasničke udjele. Na 'Gradski podrum' Kutle je bacio oko zbog uhodanog ugostiteljskog biznisa i atraktivnih poslovnih prostora praktički na samom Trgu bana Jelačića.

Ustavni sud odbacio je Kutlinu tužbu ocijenivši da je sa zahtjevom za suđenjem u razumnom roku zakasnio, a da je nalaz vještakinje Tomljenović napravljen u skladu s propisima. Odnosno, Ustavni sud nije ulazio u sam nalaz vještakinje već je zauzeo stajalište da je Županijski sud dostatnoobrazložio odluku da prihvati vještačenje Mirte Tomljenović.

- Ustavni sud napominje da je podnositelj imao pravnu mogućnost ubrzati postupak i djelotvorno zaštiti svoje ustavno pravo, što nije učinio - stoji u odbačaju Kutline ustavne tužbe.

Kada je Miroslav Kutle ostao nedostupan hrvatskim vlastima u nakani da ga privedu na odsluženje kazne, Ministarstvu pravosuđa preostalo je da od vlasti BiH zatraži izvršenje presude Županijskog suda, sukladno međudržavnom sporazumu koji je primijenjen u slučaju Branimira Glavaša i još nekih osuđenika. Neslužbeno od izvora dobro upoznatih s ovim postupkom doznajemo da je

Ministarstvo pravosuđa zatražilo izvršenje Kutline kazne u BiH. Ali su, prema istome izvoru, pravosudne vlasti BiH od Vrhovnog suda BiH, u skladu s zakonskom procedurom, zatražile ocjenu da li kazneno djelo koje je Kutle, prema presudi našeg pravosuđa, počinio postoji u zakonodavstvu susjedne države.

Miroslav Kutle na slobodi (FOTO: Novi list)

- Vrhovni sud BiH zauzeo je prije dvije godine stajalište da kazneno djelo koje je primijenjeno u presudi Županijskog suda Miroslavu Kutli nije zavedeno u zakonodavstvu te države - tvrde naši izvori. Da su potonje informacije točne, u svakom slučaju potvrđuje činjenica da Miroslav Kutle, ne samo već pet godina od presude u Hrvatskoj bezbrižno uživa slobodu, nego se i bavi poduzetništvom u BiH.

Hrvatska je u slučaju Kutle doživjela pravosudni debakl – pravomoćna presuda protiv okrivljenika koji nije bilo tko, donesena je ali nije izvršena. Kako bi barem malo ublažili poraz, iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva nedavno je odaslana informacija kako Hrvatska zadržava pravo da izvrši sankciju protiv Miroslava Kutle. Naravno da Kutle prelaskom granice neće hrvatskim pravosudnim institucijama otvoriti mogućnost da  ostvare svoje najave, a posvemašnja tišina u kojoj se odvija(lo) faktično oslobađanje HDZ-ova tajkuna sugerira da DORH i USKOK ni nisu previše zainteresirani da iz ovog slučaja izvuku pouke. Čini se da su DORH i sudovi samo izvršili nalog da se Miroslava Kutla izbaci iz brojnih tvrtki i banaka kojima je upravljao formalno i neformalno, da ga se, slikovito rečeno, 'oslobodi od stvari u Hrvatskoj'. A onda ga se, kao prema nekom prešutnom dogovoru, učinilo slobodnim i od osuđujuće presude.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novi list