Mediji ne žele znati o aferama u zdravstvu teškima stotine milijuna kuna

Ivan Kegelj

22. prosinca 2010.

Mediji ne žele znati o aferama u zdravstvu teškima stotine milijuna kuna

"Na presicu na kojoj smo Sanja Sarnavka, Srećko Sladoljev i ja mislili govoriti o tome da je Imunološki zavod 20 puta gora afera od Fimi-medije, nije došao nijedan novinar. Ostavljam se ćorava posla." Ovu poruku u javnost je pustila novinarka Nataša Škaričić. Zaprepašćujuće je da niti jedan medij nije poslao novinare da čuju činjenice o aferi koja se mjeri stotinama milijuna kuna. Svi su u lovu na Sanadera, ali korupcija ih zapravo ne zanima. Traži se samo krv dojučerašnjeg Vođe. Evo što su mediji odlučili prešutjeti

Udruga za istraživanje javnog sektora OKO upozorava Vladu RH na neuvjerljivost i selektivnost proklamirane borbe protiv korupcije u RH, a osobito na potpuno ignoriranje sumnji u koruptivna djela u zdravstvenom sustavu.


Nataša Škaričić i Srećko Sladoljev

Ovo naročito s obzirom na sljedeće činjenice:

Mediji su procijenili da je povučena vrijednost iz državnih tvrtki preko Fimi-medije od 2004. do 2009. godine iznosila 179 milijuna kuna, a štetu nastalu samo jednim skandaloznim poslom Imunološkog zavoda u Zagrebu s farmaceutskom tvrtkom Novartis u 2009. godini na 140 milijuna kuna.

Budući da je zbog afere Fimi-medija uhapšeno nekoliko osoba, među kojima i bivši premijer, dok je zbog "afere cjepivo" stradao samo zaposlenik IMZ-a dr. Srećko Sladoljev koji on njoj javno govori, ne treba biti genije da bi zaključili da su borba protiv korupcije i pripadajuće istrage u Hrvatskoj inspirirane politikom, a ne razmjerima štete po državni proračun i građane Republike Hrvatske.

Podsjetimo, dr. Srećko Sladoljev je s funkcije člana Nadzornog odbora u razgovoru za Business.hr u listopadu prošle godine pozvao DORH i Vladu da raščiste dugogodišnju korupciju u Imunološkom zavodu, te je upozorio na koruptivne poslove u nabavci cjepiva protiv sezonske i pandemijske gripe, nakon čega je trenutno suspendiran s radnog mjesta imunologa u IMZ-u.

Iako je slučaj izazvao nezapamćeni interes javnosti, a DORH najavio istragu, nitko nije napravio ništa, ne računamo li činjenicu da dr. Sladoljev godinu i dva mjeseca ne može pristupiti zgradi IMZ-a, da je prije dva tjedna razriješen funkcije u Nadzornom odboru i da mu trenutno prijeti izvanredni otkaz radi zadnjih nastupa u javnosti.

Time su institucije istrage i tijela Vlade postala suodgovorna, ne samo za stanje u IMZ-u, nego za teror nad čovjekom koji o tome javno govori, sukladno svim pozitivnim propisima ove države koji ga na to obavezuju. Slučaj je tim delikatniji kad znamo da se čitava priča oko IMZ-a, a posebno pitanje načina nabavke protupandemijskog cjepiva, tiče zdravlja građana Republike Hrvatske, zbog čega bi ovakvi događaji trebali imati apsolutni prioritet u svim tijelima Vlade i pravosuđa.

Umjesto toga, vidimo da je kompletan resor zdravstva savršeno zaštićen od neugodnih propitkivanja o načinima poslovanja, trošenja proračunskih novaca i sumnji u korupciju.

Apeliramo na Vladu da promijeni ovaj kurs i intervenira zbog nasilja kojeg vodstvo IMZ-a uporno provodi na dr. Sladoljevom, a o kojemu ćemo obavijestiti sva relevantna međunarodna tijela.

Nataša Škaričić (Udruga za istraživanje javnog sektora OKO)


FOTO: Arhiva