MILANOVIĆ - BOZANIĆ: Statističke religije

Vjeran Grković

24. rujna 2012.

MILANOVIĆ - BOZANIĆ: Statističke religije

Nakon što su pojedini dnevni listovi objavili da se hrvatski premijer Zoran Milanović relativno često sastaje s vrhom Katoličke crkve u Hrvatskoj, te da, štoviše, premijer i kardinal Josip Bozanić redovno telefonski komuniciraju, katkad i dva puta tjedno, Kaptol je putem priopćenja odlučno demantirao takve navode. No, u posjedu smo transkripta razgovora koji se tiče podjele Hrvatske na dvije statističke regije i koji potvrđuje da Milanović i najviši crkveni dužnosnik u zemlji itekako učestalo komuniciraju


Kardinal Josip Bozanić i premijer Zoran Milanović vole se tajno (photo by Novi list)

BOZANIĆ: Hvaljen Isus Zorane

MILANOVIĆ: Ovaj...khm....Dobar dan!

BOZANIĆ: Kako napreduje podjela?

MILANOVIĆ: Pa dosta dobro. Izuzev nekoliko kreštavih glasova iz HDSSB-a i HDZ-a, uspostavljen je više-manje javni konsenzus oko toga. Međunarodna zajednica zasad nam jede iz ruke.

BOZANIĆ: Dakle, pobrinuo si se da sve prođe bez većih negodovanja?

MILANOVIĆ: Tako zasad stvari stoje. Slavonija je malo napetija, jer s pravom smatraju da će im pripajanje razvijenijem Sjeverozapadu umanjiti količinu novaca iz europskih fondova. Ali sam ih umirio anegdotom iz psalma o Židovima u Egiptu, odnosno u Babilonu koji kaže 'Ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka'. Kužiš? Ono...ja sam kao Židov, koji je u Egiptu, odnosno u Babilonu, ali svejedno neću zaboraviti Slavoniju, što garantiram svojom desnicom..

BOZANIĆ: Da, da, vidio sam. To ti je bilo dosta imbecilno.

MILANOVIĆ: Čekaj...kako misliš imbecilno? Pa ja sam mislio da će Crkva cijeniti što sam Bibliju citirao.

BOZANIĆ: Kao prvo i prvo, znaš i sam da ne želim nikakve službene poveznice s tobom! Jer što bi narod mislio da sazna kako se dogovaramo oko svake teme u državi? Ti bi spušio birače s lijeve strane, a meni bi se, da te parafraziram, osušila desna ruka...

MILANOVIĆ: Ma OK, samo sam htio...

BOZANIĆ: ...a kao drugo, ako si već odabirao anegdotu, zašto si odabrao baš najgluplju?

MILANOVIĆ: Kako to misliš?

BOZANIĆ: Kao što je poznato, Židovi u Egiptu su tamo bili robovi, što metaforički sugerira da si ti, odnosno ova Vlada, obični slugan međunarodnih centara moći. Zatim si sugerirao da nećeš zaboraviti Jeruzalem, odnosno Slavoniju, zaklinjući se desnicom, koja ti je, kao što znamo, zakržljala. A tu je i Babilon kao simbol nemorala i grijeha... Konkretnu radnju si prepustio neizvjesnostima futura, a narod, da prostiš, boli neka stvar za to što ti pamtiš, a što zaboravljaš! Oni hoće akciju, i hoće je sad!

MILANOVIĆ: Aha. Jebote! A koju sam trebao?

BOZANIĆ: Primjerice onu o Mojsiju i njegovom spašavanju Židova iz sužanjstva. Ti bi dakle, metaforički govoreći, ispao iskupitelj nacije koja je dotad bila u ropstvu, i to tako što si razdvojio more na dvije strane, odnosno regije, e kako bi građanstvo ujedinjeno koračalo ka konačnoj slobodi i prosperitetu... Jel kužiš?

MILANOVIĆ: Da...sad kužim da sam ispao glup. Trebao sam te zvati prije citiranja Biblije. Nego, kako ti je to samo palo na pamet?

BOZANIĆ: Pa čuj, imali smo dvije tisuće godina da ispoliramo vještinu (smijeh). Shvatili smo da je i dalje, dakle u 21. stoljeću, dosta zahvalno koristiti biblijske reference kako bi, kao u dobra starozavjetna doba - kad su infantilni odgovori vjere na metafizička pitanja držali pastvu pod kontrolom - puku objasnili ovozemaljske fenomene. Pogotovo kad je riječ o obračunu s neistomišljenicima. Primjerice, mediji s liberalnijom uređivačkom politikom su 'veliki zmaj ognjeni', kako je to prije par godina lijepo rekao biskup Mile Bogović. Ili, aktualna Kukuriku koaliciju odgovorna je za 'duhovnu sušu koja siječe korijen povezanosti s Bogom i zatvara čovjeka za odnos s izvorom postojanja i vječnosti', kao što sam ja prije par dana lijepo kazao.


Bozanović (photo by RTL)

MILANOVIĆ: Ali, to nitko neće razumjeti!

BOZANIĆ: Pazi, to mi govori čovjek koji na svaki problem u državi odgovara latinskim uzrečicama?! I čija vlada uporno barata novogovorom koji radnike pretvara u 'zaposlenike', otpuštanja u državnim kompanijama u 'racionalizaciju javnog sektora' ili sudjelovanje hrvatskih vojnika u okupaciji Afganistana u 'ispunjavanje obaveza prema saveznicima'! Barem bi ti trebao znati da je upravo to i cilj! Kad izbacuješ besmislice, na taj način izbjegavaš bilo kakvu daljnju raspravu i rizik da se pred pastvom ogoliš do svoje istinske (na)mjere. Kad ja kažem 'grijeh struktura', ne da me nitko neće pitati što sam time mislio reći, već će me promovirati kao nacionalnog junaka koji se jednom mutavom kovanicom suprotstavio jednom mutavom režimu! Kad Miklenić kaže ono što mu ja kažem, a kažem mu da kaže kako su u Hrvatskoj na vlasti sluge neke mistične, nedefinirane, međunarodne masonsko-homoseksualne nadnacionalne tajne sotonske sile, koji će političar na vlasti nakon toga dovoditi u pitanje Vatikanske ugovore? Ključ je u tome da retorika mora biti takva da se s neprijateljima sadašnjice obračunavaš arhetipskim prizorima zla, odnosno straha koji iz njega proizlazi. Jer, permanentni strah dosta je koristan za držanje političara i pastve na uzdi: prvi se boje odmazde bogobojaznog puka na biralištima, a potonji...potonji se jednostavno boje.

MILANOVIĆ: Ali, zašto onda stalno strašite narod komunizmom? Pa nije komunizam prije par hiljada godina rušio jerihonski režim, nego trube!

BOZANIĆ: To je točno, što demantira dosadne optužbe da je Crkva kao institucija zaostala najmanje dva tisućljeća. To dokazuje da smo itekako u tijeku s vremenom. Može se reći kako je komunizam pravni slijednik starozavjetnog zla.

MILANOVIĆ: Ali i komunizam je odavno odapeo. Nije da se radi o zadnjem kriku ideologije...

BOZANIĆ: To je i poanta: što je mrtvija ideja o komunizmu to je življi strah od njegove vitalnosti; što ga više nema to je prisutniji među nama... jer je u međuvremenu postao avet, čista energija izuzeta od bilo kakvog stvarnosnog uporišta, koju potom dozirano otpuštamo među pučanstvo, ovisno o tome tko nam se zamjeri. Ili, na praktičnijoj razini, efikasnije je optužiti komunizam za genocid nad Hrvatima nego starozavjetnog Boga.

MILANOVIĆ: Starozavjetnog Boga?!

BOZANIĆ: Pa, poprilično sam siguran da Noa nije bio Hrvat, iz čega proizlazi da smo Božjom voljom kolektivno potopljeni.

MILANOVIĆ: Tja! Znao sam da zbog nekog razloga ne smijem dovoditi u pitanje Vatikanske ugovore, ali tek sad kužim zašto!


(FOTO: Nacional)

BOZANIĆ: No, vratimo se poanti priče: koji su sljedeći koraci oko podjele? Što ćemo pripojiti Kontinentalnoj, a što Jadranskoj Hrvatskoj?

MILANOVIĆ: Dakle, pod Kontinentalnu ide Grad Zagreb te preostale županije - Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka te Sisačko-moslovačka županija.

BOZANIĆ: Jadranska regija?

MILANOVIĆ: Pa to je barem jednostavno. Pod Jadransku regiju ćemo pripojiti sva područja u kojem živi većinsko hrvatsko stanovništvo kraj mora, uz nekoliko manjinskih punktova, odnosno područja gdje većinsko hrvatsko stanovništvo nema doticaj s morem.

BOZANIĆ: I, hoće li Međunarodna zajednica reagirati na činjenicu da smo s lica zemlje izbrisali Panonsku regiju, tu antipovijesnu umjetnu tvorevinu?

MILANOVIĆ: Europska zajednica nikad nije željela Panonsku regiju na području Europe. Tako da te ne brine njihova reakci....Čekaj malo! Pa ovaj naš telefonski razgovor počinje zvučati kao da su na vezi Tuđman i Milošević dok dijele Bosnu!

BOZANIĆ: Dakle, konačno si shvatio! Ovo je bila lekcija, Zorane. Ako itko ikad dozna za ove naše gotovo svakodnevne intimne razgovore, tebe će puk gledati kao Miloševića, a mene kao Tuđmana. Zato ti je bolje da držiš jezik za zubima! Uostalom, ti doista misliš da je mene briga od koliko statističkih regija će biti sastavljena Hrvatska?!

MILANOVIĆ: Da, moram priznati da sam bio zbunjen od početka tvojim zahtjevom da se čujemo i zbog ove teme. Ali, kad ih spominješ, Miloševića i Tuđmana, nisu li njihovi telefonski razgovori velika sramota i za Tuđmana?

BOZANIĆ: Dakle, opet ništa nisi naučio...Jesi li igdje vidio ili pročitao da je Tuđmanovo ime ukaljano zbog činjenice da je bio na stalnoj liniji s Miloševićem za vrijeme rata, premda to svi znaju u Hrvatskoj?

MILANOVIĆ: Doista, o tome nitko ne priča...

BOZANIĆ: Upravo tako: ja, kao i Tuđman, i kad pričam s tobom, Miloševićem, vodim oslobodilačko-sveti križarsko-domovinski rat protiv crvenih zmajeva iz pakla...

Hrvoje Šimičević

Lupiga.Com