Mladića razapeli na križ

Ivor Car

2. studenog 2002.

Mladića razapeli na križ

Svijetu nikada dosta mržnje, a samim time i gnjusoba. Među najmorbidnijim gnjusobama za koje sam čuo u posljednje vrijeme je ona iz Belfasta od protekle noći kada se iskazala grupa mladih, vjerojatno protestanata, koja se dočepala 23-godišnjeg katolika te ga razapela na križ.
Mržnja ne vlada samo nama bliskim krajevima, čak šta više, česta je na cijeloj planeti i jedna je od neiskorijenjivih ljudskih osobina. Svoj sjevernoirski gnjev i bijes protekle je noći iskazala grupa mladića na bizaran način se poigravši s mladićem drugih vjerskih "karakteristika". Prolazeći većinski protestantskom četvrti Dunmurry, 23-godišnji katolik naišao je na grupu mladića, koji su ga napali, izudarali, te ga potom razapeli na križ. "Kažnjenika" su rano jutros pronašli vatrogasci pribijenog na drveni stup, nakon čega je hitno prebačen na bolničko liječenje, gdje su mu utvrđene ozbiljne ozljede ruku, lom noge i brojni hematomi. Policija napad povezuje s BMW-om pronađenim u nedaleko od mjesta napada, a u kojemu su pak pronađene krvave bejzbol palice. Također postoje neke indicije kako je nesretni mladac zatečen u krađi automobila, zbog čega je "kažnjen".
Ovaj napad iznimno okrutnim je označio i lokalni policijski načelnik, čak i prema sjevernoirskim standardima gdje je kazna u vidu batinjanja, pucnjave i bombaških napada, svakodnevna pojava u katoličko protestantskim sukobima, i tako već tridesetak godina.