Muralom za moralom

Mladen Barbarić

6. veljače 2007.

Muralom za moralom

Danas ćemo se pozabaviti poznatim gradom fenomenom koji je kroz svoju bogatu povijest ubilježio niz endemičnih pojava. Tu je izrasla najstarija katedrala na svijetu, doduše adaptirani grob rimskog cara. Tu je najviše kafića po glavi stanovnika, a to je i jedini grad na planeti u kojemu je kava institucija, a ne navika. Dakako ovdje se radi o 1700 godina starom ljetnikovcu cara Dioklecianusa, a ovoga puta pogledajte najnoviji trend koji se njime proširio

Često mi se drugovi žale kako "dolje" ničeg nema. Ni sadržaja, ni zabave, ni ukusa. Ali, postoji grupa mladića, možda i pokoja djevojka, koji svoju specifičnu ljubav prema gradu, domu i zavičaju iskazuju golemim muralima. Momci (i možda djevojke) su odlučili kako nešto treba napraviti za voljeni grad. Nisu oni proveli sate pripremajući predstavu za štićenike Doma za nezbrinutu djecu. Nisu odlučili ni pomoći uvijek zaposlenim čistačima ulica. Ne volontiraju pred osnovnim školama pazeći da prvaši ne prelaze sami preko ceste. Jok.

Uzeli su kistove u ruke i krenuli podizati moral svojim sugrađanima. Marljivo oslikavaju sive gradske fasade s kojih nas sada pozdravljaju simboli i vrijednosti poput Mate Miše Kovača, Svetog Duje, i dakako Hajduka. Premda grad polagano propada Hajduk živi vječno. Splićanima na ponos, BBB-ima na zavist, a svijetu na znanje.


Ovdje je sve počelo neke davne hiljadu devetsto devedeset i koje...

 


Omiljeno sastajalište uživatelja još uvijek legalnih sunčevih zraka na Bačvicama ukrašeno je stadionom s karakterističnim završetkom Hajdukovih akcija. Lopta van igrališta.

 


Detalj iste slike posvećen nacionalnom heroju negdje u kršu oko Knina

 


Mog života smisao si Ti. Opaska bezobzirnim djelatnicima gradske čistoće koji su pred ovaj divan izraz ljubavi postavili kontejnere.

 


Urbana gradska legenda - Mišo Mate Kovač. Posljednji koji je napunio Poljud. Pardon, pretposljednji. Zadnji je bio MP Thompson. Nalazi se, inače, na osnovnoškolskoj dvorani.

 


Istočni zid iste dvorane posvećen je gradu heroju na kojega krotkim pogledom motri vučedolska golubica. Zapravo se radi o jarebici, međutim ...

 


Južnu fasadu krasi splitski heroj Marijan Ban. U originalu kraj njega se smješkao i Goran Ivanišević. Međutim, tenisač koji je donio toliko slave ovoj naciji, izbačen je s murala jer se ogriješio o kodeks časti. Naime, jednom je prilikom neoprezno prevezao par dinamovaca na svojoj jahti čime se ozbiljno zamjerio uličnim piturima.

 


Zapadna strana dvorane posvećena je samo voljenom klubu.

 


Državotvorni istočni zid dvorane iz drugog kuta

 


Zapatistički mural na zidu pored bivše OŠ Vlado Bagat

 


Prijedlog za novo ime; mnogo obožavani heroj u prepoznatljivoj plavo-crvenoj podlozi

 


Bijeli anđeli zabrinuto sjede u rodenovskoj pozi. Što li ih muči?

 


Golemi Hajdukov mural u podvožnjaku u Dubrovačkoj. Navodno je grad prepoznao vrijednost ruku mladića te im je dozvolio da legalno urese ovaj inače sivi zid.

 


Ivica Šurjak ljubi mrski nam Kup Maršala Tita koji još uvijek ukrašava Hajdukov Bijeli salon na Poljudu

 


Golemi mural, kojeg oskudne mogućnosti posuđenog digitalca nisu uspjele ugurati u jedan kadar, kaže: I dok sunce bude sjalo i dok bude bile boje Pujanke će volit samo ime tvoje.

 


Jedan od brojnih grbova na vrhu Krstarice snimljen s kojeg kilometra zračne linije.

 


Ekonomska škola podučava samo navijače i navijačice lokalne momčadi. Ostalima ulaz, ha valjda ipak dozvoljen

 


Momci iz kvarta Manuš također bi se mogli požaliti smetlarima koji im poturaju folk hitove pod nos. Ili im to ne smeta?

 


Dužno poštovanje vršitelju dužnosti nebeskog zaštitnika grada

 


Staroslavenska glagoljica kao kulturni simbol

 


Pokret otpora ne miruje!
Ili mu se smučilo ili ga zaboli kurac?