NA MAGIČNOM BRDU: Zavirite u najsporiji 'vlak smrti'

Ivor Car

19. studenog 2012.

NA MAGIČNOM BRDU: Zavirite u najsporiji 'vlak smrti'

Iz daljine izgleda kao roller coaster, adrenalinska atrakcija koju posjeduje svaki bolji zabavni park. Međutim, zapravo se radi o golemoj skulpturi podignutoj na mjestu gdje se donedavno u njemačkom Duisburgu obrađivao cink. Posrnula industrija prepustila je mjesto neobičnom parku, kojim dominira impresivna skulptura otvorena zainteresiranim šetačima koji mogu prepješačiti „roller coaster“, koji se izdigao na vrh umjetnog brda i nosi ime „Tigar i kornjača – magično brdo“

Angerpark je otvoren prije četiri godine, a u naravi je to visoko brdo nasute zemlje čime se revitaliziralo okoliš na mjestu gdje je stajalo postrojenje koje je nekada bilo jedan od većih zagađivača u industrijskoj Rurskoj oblasti. Prošle godine na vrhu brda je niknula i skulptura koju su osmislili Heike Mutter i Ulrich Genth, a nazvana je, simbolično, „Tigar i kornjača – magično brdo“. S njenog se vrha pruža izvanredan pogled na rurske ravnice načičkane industrijskim dimnjacima.


Na vrhu Čarobnog brda (FOTO: weburbanist.com)

Sam roller coaster ima 248 stepenica i dugačak je oko 220 metara. Na rukohvatima su postavljene led diode koje noću naglašavaju impozantnost skulpture. Napravljena je od oko 120 tona čelika, koji je, ne samo simbolike radi, pocinčan, a izvedba je stajala oko dva milijuna eura.


Neobična atrakcija često je puna ljudi (FOTO: selekkt.com)

„Rollercoaster je inače brz kao tigar, ali posjetitelji će ipak ovaj morati istražiti korak po korak, polako poput kornjače“, rekao je Genth, dok je njegova kolegica Mutter dodala da je skulptura prvenstveno optički doživljaj, koja obećava neobičnu avanturu svima koji na nju zakorače. Naime, skulptura je prepuna prepreka i neočekivanih zaokreta, a glavnu ulogu zapravo igra ljudska percepcija, jer obećava zaigranost, ima iznenađenja, a često biva razočaravajuća.

 


(FOTO: weburbanist.com)

 


(FOTO: weburbanist.com)

 


(FOTO: derwesten.de)

 


(FOTO: selekkt.com)

 


(FOTO: selekkt.com)

 

 

Lupiga.Com