MUST SEE: Što se to mora vidjeti u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Splitu?

Vjeran Grković

2. svibnja 2012.

MUST SEE: Što se to mora vidjeti u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Splitu?

Znate li što se turistima sviđa u Zagrebu, a što u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani? A što će vam preporučiti da pogledate u Splitu? Pored uobičajenih znamenitih arhitektonskih zdanja, po kojima su prepoznatljivi ti gradovi, turisti na visoke pozicije onoga što se mora vidjeti u tim gradovima stavljaju i atrakcije o kojima stanovnici tih gradova ne znaju ništa ili vrlo malo. Posebno je zanimljiv slučaj Splita, grada u kojem, kako turisti kažu, morate vidjeti i mjesta koja se nalaze i po nekoliko sati putovanja od samog grada ili čak i u drugoj državi

Sa sunčanim vremenom i porastom temperatura turiste ćemo sve češće viđati i u ovom dijelu Europe. Dojmove i preporuke dijela njih objedinjuje web stranica tripadvisor.com, gdje svakodnevno putnici namjernici iz cijelog svijeta ostavljaju svoje komentare, želeći tako podijeliti svoja iskustva s onima koji tek namjeravaju posjetiti destinacije koje su oni već istražili ili barem misle da jesu. Lupiga je zavirila u “things to do”, stvorene liste lokacija koje bi turisti morali posjetiti u najvećim gradovima u regiji – Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Splitu. Zaključak koji se nameće da je među, za turiste, najatraktivnijim mjestima tih gradova dosta onoga što im stanovnici tih gradova vjerojatno ne bi preporučili.

ZAGREB

Tako se kao zagrebačka top destinacija, prema preporukama onih koji su ove godine posjetili hrvatsku metropolu našla lokacija koja uopće nije u Zagrebu, već ponad njega. Radi se o planini Medvednici, čiji vrh Sljeme krasi fantastičan panoramski pogled, a cijela je planina idealno mjesto za bijeg od gradske gužve. Katedrala koja je s godinama postala simbol prepoznatljivosti grada zasjela je tek na šesto mjesto, dok se još uvijek zapušteni i zapravo besadržajni Gornji grad smjestio na visoku drugu poziciju. No, čak tri ostale lokacije među prvih deset zapravo se nalaze na Gornjem gradu, poput Crkve Sv. Marka, Kamenitih vrata ili Muzeja prekinutih veza


1. Medvednica


Detalj s Medvednice (FOTO: pp-medvednica.hr)

2. Gornji grad

3. Muzej prekinutih veza


Dio izložaka Muzeja (FOTO: brokenships.com)

4. Crkva Sv. Marka

5. Groblje Mirogoj

6. Katedrala

7. Trg bana Jelačića

8. Kamenita vrata

9. Jarunsko jezero


Panorama "zagrebačkog mora" - Jarun (FOTO: zkahlina.ca)

10. Hrvatsko narodno kazalište

 

SARAJEVO

U Sarajevu su, sasvim očekivano, turisti na prvom mjestu mjesta koja se moraju vidjeti stavili Baščaršiju, dok je visoko u sferi njihovog interesa i ratni tunel koji je bio jedina veza Sarajlija sa svijetom tijekom ratnih godina. Među sarajevske znamenitosti zadnjih se godina prometnula i zgrada tvrtke Avaz, najveći neboder na Balkanu (zajedno s antenom visok 172 metra), a zanimljivo je da se turistima svidio i restoran u sklopu Sarajevske pivare.


1. Baščaršija


Baščaršija i sebilj (FOTO: Depo.ba)

2. Stari grad

3. Sarajevski ratni tunel


Ratni ostaci (FOTO: Depo.ba)

4. Sebilj

5. Vrelo Bosne

6. Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine

7. Sarajevska pivara

8. Gazi Husrev-begova džamija

9. Avaz Twist Tower


Avazov toranj (FOTO: Skyscrapercity.com)

10. Historijski muzej BiH

 

BEOGRAD

Da se među Beograđanima provede neka anketa o tome što se njihovim stranim gostima najviše sviđa u Beogradu, vjerojatno bi vrlo mali broj njih odgovorio da je to iBikeBelgrad, projekt svakodnevnog organiziranog obilaska grada biciklima, kojeg je pokrenuo Nizozemac Ralph van der Zijden, a koji se nakon toga bacio i na realiziranje nove ideje – Akademije noćnog života. Kalemegdan se smjestio tek na drugo mjesto, a u prvih deset našlo se i jedno vjersko zdanje – Hram Svetog Save, najveće pravoslavne crkve na Balkanu, izgrađene 2002. godine.

1. iBikeBelgrad


Organizirane biciklističke ture kroz grad pokazale su se kao pun pogodak (FOTO: Skyscrapercity.com)

2. Kalemegdan

3. Zoološki vrt

4. Skadarlija


Omiljeno beogradsko mjesto Lupige - Skadarlija (FOTO: Flickriver)

5. Ada Ciganlija

6. Narodno pozorište

7. Hram Svetog Save


Svetosavski trg s hramom Svetog Save u pozadini (FOTO: Wikipedia)

8. Dunav

9. Kula Sibinjanin Janka

10. Dorćol

 

LJUBLJANA

Teško da kad ste u Ljubljani možete zaobići Prešernov trg, osim ako u nju ne idete zbog kupovine. Turiste kupovina uglavnom ne zanima, tako da nisu zaobišli trg nazvan po velikom slovenskom pjesniku te su upravo ovaj ljubljanski trg stavili na prvo mjesto liste onoga što se mora vidjeti u glavnom slovenskom gradu. Praktički na istom trgu, u samo tridesetak metara, još su dvije turistima najzanimljivije atrakcije. Radi se o Tromostovju i franjevačkoj crkvi.

1. Prešernov trg


Pogled na Prešernov trg, Tromostovje i franjevačku crkvu (FOTO: Mojvideo.com)

2. Stari grad

3. Tromostovje

4. Tivoli park

5. Ljubljanski grad

6. Zmajski most


Gradski simbol ugrađen je i na most s početka prošlog stoljeća (FOTO: Slovenia.info)

7. Stolnica Svetog Nikolaja

8. Urbačeva palača (Centromerkur)


Nedavno temeljito obnovljena zgrada u kojoj je nekada bio smješten Centomerkur (FOTO: hidria.com)

9. Frančiskanska cerkev

10. Mestna hiša (Magistrat)

 

SPLIT

Ne biste vjerovali, ali domišljati turisti na vrh popisa najvećih atrakcija Splita smjestili su ni više, ni manje nego otok Hvar, što će zasigurno uzrujati dobar dio Splićana, koji vjeruju da je najveća znamenitost grada ipak Dioklecijanova palača. Ona se pak našla tek na drugom mjestu. Međutim, Hvar nije jedino što, prema turistima, morate vidjeti dok ste u Splitu, jer su istaknuli da svakako vrijedi pogledati i otok Brač, ali i uputiti se u sasvim drugu državu, na barem dvosatni put u jednom smjeru te otići u Međugorje, koje je jedan od turista opisao kao „usred ničega, pokušati zaraditi novac”. Dok ste u Splitu, preporučuju turisti, svratite i do šezdesetak kilometara udaljene plaže u Brelama, na makarskoj rivijeri. Dakle, vrijeme je da Splićani počnu presretati turiste po gradi i objasniti im što se sve u Splitu ima za vidjeti.

1. Otok Hvar


Najveća atrakcija Splita - Hvar, u pozadini Pakleni otoci (FOTO: Hvar-travel)

2. Dioklecijanova palača

3. Stari grad

4. Galerija Ivana Meštrovića

5. Marjan


Detalj s Marjana - pustinjačka nastamba (FOTO: Društvo Marjan)

6. Otok Brač

7. Brela

8. Spomenik Grguru Ninskom

9. Međugorje


Još jedan detalj iz Splita - Međugorje (FOTO: adriamark.com)

10. Hrvatsko narodno kazalište

 

Lupiga.Com