Nakon 15 godina bugojansko skijalište u pogonu

Ivor Car

21. siječnja 2007.

Nakon 15 godina bugojansko skijalište u pogonu

Zima je, barem kalendarski, a na Lupigi se nije pojavilo niti slovo o skijanju, sportu koji danas, na žalost, prakticiraju samo rijetki. Stoga, ukoliko ste vi jedan od njih i razmišljate gdje ćete, evo jedne besplatne reklame. Naime, nema tome desetak dana kako je nekolicina Lupeža prisustvovala otvorenju Skijaškog centra Rostovo, udaljenog oko deset kilometara od Bugojna. S obzirom da centar gotovo uopće nije radio još od početka ratne 1992. godine zaslužuje pozornost

O najdražim stvarima, kakva je i bugojanski skijaški centar, uglavnom izbjegavamo pisati, a poradi mogućnosti uplivavanja u tako zamamne vode patetike, pa smo tako ovu smo temu prepustili drugima. Naime, tekst koji slijedi preuzet je iz Dnevnog lista, a iako, ruku na srce i bez uvrede, i nije baš neki (ponekad bi ipak trebalo i otići na mjesto o kojemu se izvještava), još uvijek je besplatna reklama. Još samo da prije samog teksta pripomenemo da se novi snijeg na Rostovu očekuje tijekom sutrašnjeg dana ...


Rostovo kod Bugojna, a sjeverno od Uskoplja, sve je poželjnije odredište za skijaše iz BiH, ali i iz Dalmacije, konkretno okolice Splita. To ne treba čuditi kada se ima na umu da je taj skijaški centar početkom prošle godine kupio splitski bračni par Milena i Mario Babić, inače ugostitelji iz Kaštela kod Splita. Kako smo doznali, novi vlasnici su u obnovu postojećih objekata, ali i u realizaciju novih projekata, planirali uložiti oko dva milijuna maraka. Motel “Rostovo” danas, nakon potpune rekonstrukcije i obnove, ima petnaest soba s ukupno pedeset ležaja, a gostima su, osim dvije skijaške staze i ski-lifta, na raspolaganju i brojni drugi sadržaji, od kasina do fitness centra.

Dolazili kao rekreativci

Otvaranje hotela i Skijaškog centra “Rostovo” 26. prosinca prošle godine privuklo je veliki broj zaljubljenika u planine i zimske sportove, a u zabludi su oni koji misle da je to mlad skijaški centar. Skijalište na Rostovu djeluje skoro punih dvadeset i pet godina, a ulaganje bračnog para iz Splita veliki je korak za taj ratom desetljeće unatrag vraćeni kraj. Babići su u uređenje i obnovu uključili uglavnom stručnjake i osoblje koje je tu i ranije bilo zaposleno, a pozvali su i vlasnike vikendica u neposrednoj blizini motela da se udruže i zajednički unaprijede turističku ponudu tog kraja. Kako su došli na ideju da ulože u taj centar, objasnili su nam Babići osobno. "Početkom 2006. oglašena je prodaja hotela i skijališta na Rostovu, udaljenom tek desetak kilometara od Bugojna, a nama nije trebalo puno za odluku. Godinama smo kao rekreativci dolazili na poznato bugojansko izletište i skijalište, a kada smo doznali za prodaju centra, odlučili smo se javiti na natječaj i danas smo njegovi vlasnici", ispričali su nam. U svibnju je obavljena primopredaja, a već u prosincu je obnovljeni objekt otvorio svoja vrata.

Ulaganja se već počela vraćati

"Namjera nam je da ovaj centar bude otvoren tijekom cijele godine, a zbog toga smo, osim Skijaškog centra i hotela, kupili još pedeset tisuća metara četvornih na kojima namjeravamo sagraditi dodatne sadržaje i sportske terene", rekao nam je ovaj bračni bar. Velika prednost Rostova, osim toga što je ove zime već počeo preotimati goste Blidinju i Kupresu gdje snijega nedostaje, jest i travnata staza na kojoj se s tek dvadesetak centimetara snijega može skijati. Na drugim skijalištima potrebno je čak pola metra kako ne bi bilo opasnosti od stijena za skijaše. Rostovo svakim danom privlači sve veći broj skijaša, a Babići namjeravaju do zaključenja prvog ulagačkog ciklusa uložiti oko milijun eura. U isplativost projekta, poučeni iskustvima Blidinja i Kupresa, uopće ne sumnjaju, a već prve sezone ulaganja su im se počela vraćati.

Dnevni list


Kako sve to izgleda pogledajte na nekoliko sljedećih fotografija preuzetih s weba Ski-rostovo.com ...