Natječaj za poeziju i prozu autora do 35 godina

Božidar Alajbegović

10. listopada 2006.

Natječaj za poeziju i prozu autora do 35 godina

Prije samo neki dan na ovome smo mjestu objavili nekoliko pjesničkih radova mlade Irene Pušnik, koji svojom kvalitetom svakako zaslužuju ukoričenje. Mladim autorima poput nje, do svoje je knjige danas poprilično teško doći. No, iako teško, to ipak nije nemoguće, a jedan od načina je i ovaj natječaj koji predstavljamo u nastavku

Vijenac, novine Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost i Nakladnička kuća AGM d.o.o. raspisuju natječaj za pjesničke i prozne radove mladih autora.

Natječaj je stalnog karaktera. Pravo sudjelovanja imaju svi građani Republike Hrvatske do 35 godina starosti. Broj predanih radova nije ograničen. Radove, s bio-bibliografskom bilješkom i kontaktima, treba dostaviti e-mailom na adresu "Vijenca" - vijenac@matica.hr. Odabrani radovi bit će redovito objavljivani na stranicama "Vijenca" u rubrikama Na vrh jezika (poezija) i Prozac (proza) i adekvatno honorirani.

Nakon godišnjeg ciklusa objava (zaključno s ljetnim brojem "Vijenca") u uži izbor bit će izdvojena tri autora poezije i tri autora proze, od kojih će po jednom biti ponuđena objave poetske tj. prozne knjige u izdanju AGM-a. Ovisno o broju i kvaliteti dostavljenih radova, bit će objavljena knjiga najboljeg autora (na području poezije i proze) ili zbornici dvoje/troje nagrađenih autora.

Prozni radovi namijenjeni objavi u "Vijencu" ne smiju prelaziti opseg od 3,5 kartice teksta (6300 znakova), dok ostatak eventualne zbirke nema formalnog ograničenja dužine. Prošlogodišnji pobjednici natječaja su Olja Savičević-Ivančević (proza) i Marko Pogačar (poezija). Prije otprilike mjesec dana, kao rezultat pobjede na natječaju, AGM je objavio Oljinu zbirku priča 'Nasmijati psa', a zbirka pjesama Marka Pogačara izlazi uskoro.