Navali narode - Zagreb dox nudi sportske i glazbene poslastice

Ivan Kegelj

22. veljače 2006.

Navali narode - Zagreb dox nudi sportske i glazbene poslastice

Dragi moji smutljivci i mutikaše, jasno mi je kao dan da vam je bjelodano jasno da se u Zagrebu održava Zagreb dox festival, točnije da se u kinima KIC, Tuškanac i Europa ovih dana prikazuje pregršt sjajnih dokumentarnih filmova. Međutim, sumnjam da vam je poznato da se u sklopu istog, festivala jelte, prikazuju dokumentarci sportske i glazbene tematike. Navedene dokumentarce najtoplije vam preporučuje drug Oliver Sertić, a mi ćemo dati na znanje o čemu se tu zapravo radi

Dakle-m, ide red najava:

U programu „Sport i glazba“ međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZAGREB DOX, koji se održava u Zagrebu od 19.2 – 26.2., u kinu Europa bit će prikazana prava sportsko-glazbena poslastica, koja je, ruku pod ruku, u elitne termine stavila dva velikana, nogometnog i još uvijek neprevaziđenog Pelea, te jednog od najboljih trubača svih vremena Miles Davisa. Projekcije filmova dogodit će se u srijedu 22. veljače (danas stoko!), u 19.00 odnosno 21.00 sat. Reprize ovih famoznih filmova prikazat će se u četvrtak 23.2. (sutra stoko!), od 15 i 17 sati.

PELE FOREVER / ZAUVIJEK PELE, Brazil, r. Anibal Massaini Neto, 120 min.

Pogledajte dvosatni film o brazilskom nogometnom genijalcu, koji je s vremenom postao i pravi pop-idol zahvaljujući burnom životu i medijskoj eksponiranosti. Najbolja kopačka 20. stoljeća dobila je i dokumentarni film prigodnog naziva - ‘Pele Forever’, koji je snimljen prema tekstovima brazilskog nogometnog novinara Armanda Nogueire. Edson Arantes do Nascimento Pele rođen je 1940. godine. Već je u petoj godini počeo driblati da bi se, kako je vrijeme protjecalo, vinuo u sam vrh, postavši ne samo nogometna zvijezda, već i pravi pop-idol, čemu je zasigurno pridonio i njegov uistinu buran život. Za potrebe filma na kojem se radilo punih pet godina pretraženo je 70-ak arhiva, uzeto 150 izjava Peleovih prijatelja, suigrača, članova obitelji, prikazano 450 njegovih golova, a korišteno tri tisuće fotografija i 1.500 novinskih isječaka!

PROJEKCIJE: srijeda, 22.02.2006. u 19.00 h i četvrtak, 23.02.2006. u 15.00 h

MILES ELECTRIC: A DIFFERENT KIND OF BLUE / ELEKTRIČNI MILES: DRUGAČIJA VRSTA TUGE, SAD, r. Murray Lerner, 83 min.

Krajem šezdesetih godina glazbenik Miles Davis, ohrabren zvukom ulice i radija te gitarističkim bravurama Jimmyja Hendrixa, u svoje jamminge uključuje električne gitare i klavir. Nakon toga, njegove su improvizacije obogaćene elementima rocka i funka (‘In a Silent Way’ i ‘Bitches Brew’). No, kritičari i tvrdokorni džezeri skočili su na slavnog glazbenika, optužujući ga da se jeftino prodao. Vrhunac je bio njegov nastup na festivalu ‘Isle of Wight’ pred 600 tisuća posjetitelja. Lerner je zabilježio prizore iz tog prijelaznog razdoblja američke glazbe koji su u filmu obogaćeni sjećanjima Chicka Corea, Keitha Jarretta, Davea Hollanda i mnogih drugih na koje je Davis utjecao (Carlos Santana, Herbie Hancock, Joni Mitchell).

PROJEKCIJE: srijeda 22.02.2006. u 21.00 h, te u četvrtak, 23.02.2006. u 17.00 h