NESTAJANJE JEDNOG DUHA: Kako će Berlin izgubiti ono najbolje što ima

Ivor Car

9. travnja 2012.

NESTAJANJE JEDNOG DUHA: Kako će Berlin izgubiti ono najbolje što ima

Sve se mijenja, pa tako i veličanstveni Berlin, koji se pretvara u sasvim drugi grad još otkako se sjedište države iz Bonna potpuno premjestilo u prusku metropolu. Deutsche Welle objasnit će koji su nagovještaji da Berlin gubi onaj duh zbog kojeg je autor ovih redaka u velikoj ljubavi s tim gradom već dvije decenije. Među ostalim, navodi se da to više nije grad punka, nego grad mode, koji doživljava „turistifikaciju“ poput Praga. Masovno se otvaraju i prestižni dućani luksuznih brendova, a prema planu strogo središte grada dobit će sasvim novi izgled u kojem, primjerice, neće biti mjesta za „institucije“ poput Tachalesa. Zapažanja novinara DW-a pročitajte pod

Gužva u središtu Berlina iz dana u dan postaje sve veća. To velikim dijelom leži na turistima koji takoreći svakog mjeseca svojim posjetama ruše nove rekorde. Do kraja godine bi tako Berlin trebao zabilježiti sveukupno 9,8 milijuna posjetioca koji su svojim noćenjima hotelijerima ovog grada ostavili zavidnih 22 milijuna eura. Prema procjenama, do kraja 2016. godine ovaj iznos bi se trebao popesti na rekordnih 30 milijuna eura. Istodobno, stanovnici ovog grada, posebno njegovog užeg centra sve  više strahuju za svoj opstanak kao i od „turistifikacije“ kakva je već zahvatila primjerice Prag i Veneciju i koja je ove gradove u međuvremenu već pretvorila u jednu vrstu Disneylanda u kojem više nema mjesta za gotovo nikakve urbane sadržaje.

Umjesto domaćica - poslovne žene

O promjenama koje se u Berlinu sve intenzivnije događaju svjedoče i napisi njemačkim modnim časopisima. Tako primjerice „GQ“ navodi kako Berlin više nije grad punkera i onih koji se ne brinu oko mode, već naprotiv. „Berlinskim središtem, četvrti koja se naziva Berlin Mitte, se sve češće mogu vidjeti dobro odjeveni muškarci, poslovni ljudi koji ovdje ne samo da rade već i žive“. Slično je i kada su u pitanju žene.

U restoranima i kafićima sve se rjeđe mogu zateći „neugledne studentice ili ekološki svjesne majke koje ispijaju svoju kavu s mlijekom“, već sve više mlade, poslovne žene u elegantnim kostimima. Promjena profila stanovnika u središtu Berlina ogledava se i u promjeni trgovina – sve više podružnica velikih lanaca skupog namještaja i garderobe otvara svoja vrata upravo ovdje ali i gradnji luksuznih stanova.

Luksuz na svakom koraku

U smjeru istoka, na legendarnom Alexanderplatzu, ubrzo bi se trebao početi graditi prvi neboder (visine 150 metara) od sveukupno šest i u kojem bi svoje dom trebali pronaći prvenstveno oni dubljeg džepa. Nedaleko od ovih budućih luksuznih „tornjeva za stanovanje“, već se naziru prvi građevinski radovi na novim zgradama u koje bi se trebale useliti isključivo odvjetnički i poslovni uredi. Jedno od poduzeća koje bi ovdje trebalo otvoriti svoja vrata je i Daimler Benz.

U blizini, na sjevernoj strani Berlin Mitte, otvara se slijedeće godine nova, impozantna zgrada Njemačke obavještajne službe u kojoj će biti mjesta za više od 4.000 namještenika. U njezinom susjedstvu trebao bi se početi graditi tzv. Europacity; kompleks s mnogobrojnim stanovima, uredima i hotelima.


Plaža u središtu Berlina koje uskoro također više neće biti

Situacija bi se ubrzo trebala promjeniti i na poznatoj plaži ispred Saveznog ureda za odnose s javnošću i medije. Do sada je ovo mjesto bilo okupljalište na kojem su se ljeti uz koktele nalazili i opuštali političari i novinari ali i turisti. Ovdje se upravo počelo s gradnjom novog Ministarstva obrazovanja. Apsolutni highlight u središtu Berlina, preko puta Otoka muzeja, bit će luksuzni kompleks s velikim stanovima, jednom palačom, galerijskim prostorima i skupim trgovinama. Jednom rječju, nije teško zaključiti da će Berlin Mitte za desetak godina postati mjesto na kojem više neće biti prostora za građevine i institucije kao što je primjerice Kunsthaus Tacheles.

Ova prilično ekstremna promjena vanjštine, oslikava se već i u promjeni stanovništva ovog djela njemačke metropole. Glumci poput Brada Pitta koji već odavno imaju  adresu i u središtu Berlina, tek su, moglo bi se reći početak. Berlin osim toga sve više privlači i najbogatije investitore. Primjerice, osnivač Skypea, milijarder Niklas Zennstroem sve češće dolazi u ovaj grad u potrazi za poduzećima u koje bi mogao uložiti svoj novac. Prema mišljenju mladog IT poduzetnika Felixa Petersena je „samo pitanje vremena kad će neki novi internetski hit, kao nekoć Facebook, biti izmišljen ili pokrenut upravo iz Berlina“.

"Jednako sexy ali bogatiji"

S  druge strane pak svakako treba naglasiti da Berlin „pati“ od rekordnog broja nezaposlenih i velikog broja siromašnih. To bi se, prema planovima, uskoro trebalo također promjeniti i to jačim vezama znanosti i tehnologije što bi trebalo dovesti do stvaranja novih radnih mjesta. Nekadašnji berlinski slogan „siromašan ali sexy“ po svemu sudeći je odslužio svoje.


Slika kakva se u Berlin Mitte gotovo više ne može vidjeti

To je nedavno i potvrdio gradonačelnik njemačke prijestolnice Klaus Wowereit, „ učiniti ćemo od Berlina središte urbanog gospodarstva i tehnologije. Želimo da postane bogatiji grad ali i da ostane sexy“. Mnogi se međutim pribojavaju da bi se ove promjene moglo dogoditi na uštrb zabavnog karaktera ovog grada. Naime, nakon što je već donesena zabrana roštiljanja u glavnom gradskom parku, u Tiergartenu, velik broj kafića i noćnih klubova je već morao zbog buke i žalbi (novih) susjeda zatvoriti svoja vrata. Tko plati nekoliko tisuća eura za kvadratni metar stana taj želi i miran san.

Kay Alexander Scholz / žt / Deutsche Welle