LUPIGA TV: Pogledajte dokumentarac o usponu kapitalizma katastrofe i moćnicima koji žive od kaosa

Mladen Barbarić

16. ožujka 2011.

LUPIGA TV: Pogledajte dokumentarac o usponu kapitalizma katastrofe i moćnicima koji žive od kaosa

Čak i najgori student ekonomije na najlošijem sveučilištu prije ili kasnije sreo se s pojmom „Čikaška škola“. Ako baš nije bio najgori saznao je i za Miltona Friedmana. Dok se brojni za pomoć i božansku intervenciju u svojim životima ponizno mole, posljednjih pola stoljeća njihovim životima indirektno upravlja nitko drugi do starog nobelovca Friedmana. Kako? Doktrinom šoka, tvrdi u istoimenoj knjizi Naomi Klein. Mi vas nećemo zamarati stotinama stranica sitno kucanog teksta, jer čitanje je, uostalom zahvaljujući i Friedmanu, posve nepopularno, zastarjelo i oduzima vrijeme

Dokumentarac Doktrina šoka napravljen je prema knjizi Naomi Klein, a prikazan je u jesen 2009. godine na britanskom „Channel 4“. Tijekom 79 minuta dokumentarac će vam predstaviti tezu Naomi Klein koja ukazuje kako je upravo ekonomska politika ono što svijet oko nas čini onakvim kakav jest.


Naomi Klein u akciji

Ono što danas zovemo globalizmom, prema Klein, zapravo je produkt Friedmanove ekonomije slobodnog tržišta koje se danas uvelike odvija i u Hrvatskoj. Iako su naši zakoni, primjerice, onaj o radu, još uvijek nedovoljno fleksibilni za zapadne standarde i mi polako i sigurno idemo Friedmanovim stopama. Napokon, golemi put već smo prevalili. Kako se Friedman cijelog života zalagao, dosta smo toga privatizirali i još ćemo.


Doktrina šoka izvrstan predložak za dokumentarac

Naomi Klein je 40-godišnja Kanađanka, izvorno novinarka, no nakon 2000. godine i prve knjige, No Logo, postala je perjanica antiglobalizacijskog projekta. Osim što njene tekstove možete pronaći u časopisima poput The Guardiana, Naomi je, uz No logo i Doktrinu šoka izdala i knjigu Fences and Windows te sudjelovala u izradi nekoliko dokumentarnih filmova.

The Shock Doctrine, 2009.


 

 

 

 

 

 

 


Lupiga.Com