NOVA EUROPA: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju uništit će poljoprivredu u Bosni i Hercegovini

Ivan Kegelj

18. prosinca 2011.

NOVA EUROPA: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju uništit će poljoprivredu u Bosni i Hercegovini

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju počesto se tumači kao dobitak za regiju u cjelini, odnosno za sve zemlje izuzev Slovenije nastale na području bivše Jugoslavije. Ova teza kaže da će Hrvatska biti dobar primjer za kojim će se povesti susjedi. Nitko, međutim, nije realno sagledao gospodarske posljedice koje će integracija Hrvatske imati za susjede, a izostala je i analiza koja bi odgovorila na pitanje koliki komad tržišta u regiji će Hrvatska izgubiti pristupom u EU. Na ovom mjestu prenosimo tekst objavljen u Novoj Europi o perspektivama BiH poljoprivrede nakon što Hrvatska službeno postane članica Unije

Sudeći prema analizama Trgovačke komore Bosne i Hercegovine, ulazak Hrvatske u Europsku uniju mogao bi rezultirati kolapsom poljoprivrede u susjednoj zemlji. Bosanskohercegovačko poduzetništvo, a posebno poljoprivreda, s ulaskom Hrvatske u Uniju izgubit će najvažnije izvozno tržište, jer pod uvjetima koje diktira Unija neće moći izvoziti u Hrvatsko, posebno ne mlijeko, meso i druge proizvode životinjskog porijekla.   

U analizi Trgovačke komore BiH tvrdi se da bi vlasti ove zemlje trebali hitno usvojiti mjere kojim bi uspostavili standarde kakve traži Europa. Prepreka tom poslu, kao i nizu drugih reformi u susjednoj zemlji, poslovično je Republika Srpska. Službeno Sarajevo, naime, za provođenje mjera najprije bi moralo uspostaviti ministarstvo koje će se ovim pitanjima baviti na razini cijele Bosne i Hercegovine, ali Republika Srpska na to ne pristaje, jer takav potez, smatraju, slabi srpski entitet. Trenutačno u Bosni i Hercegovini funkcionira dvanaest ministarstava poljoprivrede, deset na kantonalnoj i dva na državnoj razini.

MOST: Ne može se ubiti sjećanje na zajednički život u BiH

Rezultat takvog stanja administrativni je kaos u kojem ne postoji jedinstvena poljoprivredna politika niti tijelo koje bi donijelo jedinstvene standarde za proizvode namijenjene tržištu. Opširan tekst na ovu temu objavljen je u Novoj Europi, internetskom mediju koji se bavi prilikama u Europskoj uniji i zemljama koje kandidiraju za ulazak u zajednicu europskih zemalja. Cijeli tekst na engleskom jeziku možete naći na ovom mjestu.

Lupiga.Com