Novi Gost Lupež pita se "Mogu li oni to razumjeti"

Ivor Car

29. listopada 2007.

Novi Gost Lupež pita se "Mogu li oni to razumjeti"

Nakon višemjesečne apstinencije Lupiga je dočekala svoga novog Gosta Lupeža. Riječ je o doktoru znanosti Branimiru Molaku, inače posljednjem ratnom zapovjedniku sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva Republike Hrvatske i nekadašnjem inspektoru za sigurnost nuklearke u Krškom. Za Lupigu je dr. Molak kroz nezapamćenu tragediju na Kornatu progovorio o nefunkcioniranju sustava i političkoj šutnji

Dr. Branimir Molak široj je javnosti, pa tako i Lupežima koji su na ovim stranicama već imali priliku pročitati ponešto od njega, poznat po svom radu na području energetike, upravljanja u krizama i izvanrednim stanjima te zaštite okoliša. Studij eksperimentalne fizike Molak je završio na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nakon čega je okončao i postdiplomski studij nuklearne i atomske fizike.

Svoje je iskustvo stjecao i kao zaposlenik Instituta Ruđer Bošković, tvrtke INA Naftaplin, a istakao se i kao inspektor RH za sigurnost nuklearke u Krškom te kao osnivač i predsjednik Hrvatskog društva za prosudbu rizika. Do danas je objavio preko 150 znanstvenih i stručnih radova, a s jednim svojim tekstom upravo je počastio i Lupigine čitatelje.

Kroz tragični događaj na Kornatu Molak progovara o nefunkcioniranju sustava za upravljanje u izvanrednim stanjima, pod koji bi spadala i nezapamćena tragedija vatrogasaca. Naime, niti dva mjeseca nakon slučaja Kornat javnost o uzrocima događaja ne zna apsolutno ništa, a formirano povjerenstvo koje bi nam moralo otkriti što se zapravo dogodilo i danas šuti, u skladu sa dojmom javnosti kako je riječ o strogo čuvanoj državnoj tajni. Novog Gosta Lupeža pronađite klikom na ovih sedam znakova - XOXOXOX.