Peratović: Mislili su da sam marginalac, da ću šutjeti i da će im ovo proći

Ivor Car

21. listopada 2007.

Peratović: Mislili su da sam marginalac, da ću šutjeti i da će im ovo proći

Četiri dana nakon što su počele "muke po Željku Peratoviću", uhićeni novinar, kojem je od silnog policijskog ispitivanja u jednom trenutku čak i pozlilo, uspio je jučer dati intervju u kojem je pokušao objasniti što mu se i zašto dogodilo. Odlučan da ne posustane, Peratović je za ono što ga je snašlo prozvao državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja SOA-e, Tomislava Karamarka, koji su jučerašnji dan navodno proveli perući ruke i svaljujući krivnju na druge

Zbog kojih dokumenata i informacija ste privedeni?

– Formalno su me priveli zbog dokumenta POA-ine informacije o pisanju dijela tiska o temi skrivanja generala Ante Gotovine. U informaciji se spominje i Novi list, odnosno analiza pisanja vašeg lista. Moje ime nalazi se pri kraju "informacije", a dokument mi je poštom poslao anonimni izvor. Dokument sam iskoristio pred Saborskim odborom za zaštitu ljudskih prava, želeći dokazati da sam prisluškivan i maltretiran. Bio sam svjestan da je to državna tajna, ali napravio sam to želeći zaštititi svoja ljudska prava. Druga sporna informacija objavljena je u Nacionalu i Hrvatskom listu, a radi se o prijedlogu koji je POA dobila od britanske tajne službe u vezi s Antom Gotovinom i Hrvojem Petračem. Treći dokument vezan je za potragu u slučaju generala Gotovine, a ta informacija je objavljena u svim tiskovinama. To je bio povod da mi uđu u kuću i odnesu svu dokumentaciju koju sam skupljao 15 godina.

Ovakav postupak policije i odvjetništva prema novinarima u vrijeme predizbornih kampanja dosad nije zabilježen. Mislite li da je netko inicirao ovo pritvaranje kako bi nanio političku štetu?

– Koliko sam vidio u policijskom nalogu, spominju se nekakvi dopisi iz ravnateljstva policije i Državnog odvjetništva, a prednja bilješka kojom se traži moje procesuiranje stigla je iz ravnateljstva SOA-e. Pretpostavljam da je to bilo nakon mojih napisa o tome kako se troši novac u SOA-i, odnosno o kadrovskoj politici te institucije. Mislim da je to razgnjevilo Tomislava Karamarka, a i Državno odvjetništvo ima motiva da me kazneno progoni jer se zalažem za istragu ubojstva Milana Levara i tvrdim da Državno odvjetništvo i SOA sudjeluju u opstrukciji te istrage. Mislim da se zajednička motivacija za moje privođenje prije svega našla kod Karamarka i Bajića. Sanaderu ovo apsolutno nije odgovaralo jer ovo u predizbornoj kampanji nikom ne paše. Moje uhićenje odgovaralo je samo službama koje ostaju i nakon izbora, pa se žele sa mnom obračunati jer se boje da sam ih prokazao kao one koji zlorabe sustav.

Ne mislite, dakle, da se vaš slučaj koristi u druge svrhe?

– Ne. Mislim da su u SOA-i i Državnom odvjetništvu izgubili živce zbog mog pisanja, pa su htjeli iskoristili priliku dok ne radi Vijeće za civilni nadzor tajnih službi. Mislili su da će to proći kao s Margetićem, ja sam jedan marginalac koji, eto, radi razgovore sa svjedocima na njemačkom suđenju Josipu Perkoviću.

Vjerujete li da su za akciju privođenja znali i u vrhu vlasti?

– Vjerojatno su znali.

Ali zar nije nelogično da vodeći ljudi u zemlji mirno promatraju progon novinara u predizborno vrijeme?

– Možda su mislili da će me slomiti, da ću šutjeti. Akcija je tempirana kad mi je cijela obitelj u stanu. Vršili su mi pretragu stana pred punicom, ženom i djetetom. Valjda su računali da ću prestati govoriti zbog pritiska obitelji. Slažem se, međutim, da ovo nikom ne paše i zato su krenula ograđivanja.

Očekujete li kaznenu prijavu?

– Nisam siguran. Ja im to ne bih preporučio. Mogu to izdržati, iako sam iscrpljen, iako je dolazila i hitna pomoć dok sam bio u policiji. Kako bilo, sad sam siguran da sam pod obradom još od 2003. godine. Prije sam sumnjao, slao pritužbe, ali sad sam u policiji vidio sve svoje mailove unazad četiri godine, kome sam slao, od koga sam dobivao. Kako god ovaj slučaj završi, podsjećam da istodobno teče moja tužba protiv države i SOA-e, gdje sam tražio 800 tisuća kuna za ugrožavanje ljudskih prava. Ako dobijem taj spor, to će biti prvi put da je novinar dobio tužbu protiv države zbog ugnjetavanja od tajnih službi.

Novi list 21.10. 2007.