Novi sveci

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Novi sveci

Svi koji mole i zazivaju svece da im pomognu u svakodnevnom životu u borbi protiv poroka i iskušenja imaju par novih opcija. Sile zla su u defenzivi, a regruti za stranu dobra su:
Prije par dana su u pola ure kulture postavili retoričko pitanje 'koliko riječi ima hrvatski jezik?'. Teta na 981 informacijama je ponudila krivi odgovor 'pedesetak tisuća?'! Netočno, jer pravi odgovor nitko ne zna. Ali zato znamo koliko je novih svetaca beatificirao papa u dvajst godina koliko drži Pavlovu stolicu i njegov štap. Zahvaljujući poljskom papi, katolici imaju 1 300 više svetaca za štovanje, a njegovim prethodnicima je za toliki broj trebalo četiri stoljeća.
Kako ne želimo sumnjati u dogmu o papinoj nepogrešivosti nećemo komentirati papine svece, već ćemo vas samo obavijestiti kako je jučer papa u katolički hall of fame uvrstio još šest osoba. Tako su od jučer u biranom društvu Petra, Pavla i Ivana krstitelja i:
1. Sestra Maria Romero Meneses, "majka siromašnih", rođena u Nikaragvi, vjerski odgoj dobila je u El Salvadoru, ali je najveći dio aktivnoga života provela u Costa Rici.
2. Talijan Luigi Variara
3. Još jedan Talijan Artemidi Zatti, poznat i kao "sveti bolničar Patagonije".
4. i 5. Još dva talijanska svećenika rođena krajem 18. stoljeća
6. Argentinka Maria del Transito de Jesus Sacramentado
Ovom prilikom u uredništvu lupiga.com zazivamo nove i sve ostale svece da nam pomognu u svakodnevnom životu s osobitim osvrtom na trudbenički trud koji ulažemo u život ove stranice.