NOVINARSKI SUD ČASTI: Kako je Hautshwicka ispao p...

Ivan Kegelj

21. svibnja 2011.

NOVINARSKI SUD ČASTI: Kako je Hautshwicka ispao p...

Već godinama novinarstvo spada u jednu od najomraženijih profesija u Hrvatskoj i šire, a s obzirom da je ugled jedino oružje koje ozbiljni mediji imaju - nije čudo da je učinak objavljivanja svakovrsnih informacija na prilike u državi gotovo pa nikakav. Ukratko, novinarstvo je razoružano. Na ovom mjestu donosimo primjer novinarskog rada koji dodatno srozava ugled profesije. U pitanju je presuda Suda časti Hrvatskog novinarskog društva, koja govori kako pojedini novinari prate aktualnu problematiku gradnje golf terena na Srđu


Anton Hauswitschka - navijač, a ne novinar

Novinarsko vijeće časti, na sjednici održanoj 14. siječnja 2011. godine, razmatralo je zahtjev Đure Capora, koordinatora inicijative Srđ je naš, za pokretanje postupka protiv Antona Hauswitschke zbog sljedećih tekstova o golfu na Srđu objavljenih u Dubrovačkom vijesniku i na portalu Dubrovacki.hr:

"Splićani i Zagrepčani odlučuju o sudbini Dubrovnika"
od 1. rujna 2010.,

"Dubrovačke udruge za borbu protiv golfera dovele 'pojačanje' iz Zagreba" od 1. rujna 2010. godine,

"Vlahušić: Ako 'rušimo' golf moramo znati koje su posljedice" od 2. rujna 2010.,

"U smjeru javnih ili privatnih interesa?" od 5. rujna 2010. godine.

Zaključak

Vijeće časti izriče autoru Antonu Hauswitschki opomenu

Obrazloženje:

Đuro Capor žali se na seriju izvještaja novinara Antona Hauswitschke o golfu na Srđu, vrućoj temi koja je, kao i Varšavska u Zagrebu, u jednom trenutku prešla lokalne okvire i postala nacionalnom temom. Smatra da "ovakvo pisanje srozava do dna kriterije novinskog izvještavanja" te da je "motivirano koristi koju taj medij ima od marketinških i inih usluga kojima se plaća pristrano pisanje".

Novinar Anton Hauswitschka nije odgovorio očitovanjem niti nakon druge molbe da to učini. Jasno je i zašto. Kada se, naime, pročitaju tekstovi koji nisu komentari nego klasični izvještaji, nemoguće je ne primijetiti u svakom od njih da se novinar otvoreno stavlja na stranu investitora i gradske vlasti. O udrugama koje su s druge strane barikade govori pak ne ironično, nego se gotovo i zgraža, nazivajući njihove prosvjede nepristojnima i neciviliziranima. Posebno ga nerviraju aktivisti koji su, kako tvrdi, uvezeni iz Splita i Zagreba. Iako citira sve "zaraćene" strane, otvoreno je na jednoj, a vrhunac je citiranje neimenovanoga stručnjaka koji potvrđuje njegove teze i teze investitora i gradskih vlasti. Nema sumnje da je svim tim prekršen Kodeks.

Na odluku Vijeća časti može se uložiti žalba Središnjem odboru u roku od 30 dana od primitka odluke (članak 42. točka 5 Statuta HND)


za Novinarsko vijeće časti

Drago Hedl, predsjednik

Lupiga.Com