Mediji na mamografiji

Zverchuga

13. prosinca 2009.

Mediji na mamografiji

Pas-čuvar. Ta definicija novinarstvo čini jednom od ključnih kockica doista demokratskog društva. Bez tog psa, oštrih zubiju, vlast je oslobođena pritiska kontrole javnosti. Ako je suditi po stanju sloboda na domaćem medijskom prostoru, Hrvatska ne kotira značajno lošije od zapadnih zemalja. Stišću, istina, političari, ali bez prevelikog efekta, pogotovo otkad su Sanader i Primorac sletili s palube, stišću i razni todorići, s nešto većim uspjehom

Pas-čuvar. Ta definicija novinarstvo čini jednom od ključnih kockica doista demokratskog društva. Bez tog psa, oštrih zubiju, vlast je oslobođena pritiska kontrole javnosti, sloboda odabira kompromitirana neinformiranošću, a društveni sustav sveden je na karikaturu željenog. Ako je suditi po stanju sloboda na domaćem medijskom prostoru, Hrvatska ne kotira značajno lošije od zapadnih zemalja. Stišću, istina, političari, ali bez prevelikog efekta, pogotovo otkad su Sanader i Primorac sletili s palube, stišću i razni todorići, s nešto većim uspjehom, ali opet ne tolikom da nesloboda medija postane problematična u svjetskim razmjerima.

Malo je teži problem s trivijalizacijom medijskog sadržaja, jer svaka Grdovićeva pijanka dobije nemjerljivo više prostora nego bilo koja sjednica Vlade. No, sve bi se to i dalo progutati, i hrvatskom novinarstvu stisnuti neku mršavu dvojku. Ali, kad se razgrne hrpa lajfstajl baljezgarija, prikrivenih reklama i ponešto političkih pamfletića - aveti su tek odradile predigru. Ono što ostaje je, naime, vrlo često, zasljepljujuća količina neznanja, provincijske autistične neinformiranosti i duhovnom lijenošću samoskrivljene isključenosti iz stvarnosti.

Idealan primjer "odradio" je u subotu "Večernji list". Ova do kraja korporatizirana novina ("Kakvo novinarstvo, čovječe, oni po redakciji hodaju samo s kalkulatorima") lansirala je - i to s naslovnice - priču o tome kako "Glas koncila" poručuje da je mamografija štetna. U tekstu, moraliziranje nad Crkvom, koja da je ovaj put pretjerala. No, sva je prilika da je crkveni tjednik ovaj put bio neusporedivo bliže stvarnosti negoli posrnula svehrvatska obiteljska novina. Naime, Koncil je u suštini tek prenio odjeke priče koja je pred mjesec dana dobro tresla svijetom, priče koju je New York Times imao nekoliko puta na naslovnici, a CNN o njoj organizirao debatne emisije.

Radi se o nalazu američke Radne skupine za prevenciju, ovlaštene od Ministarstva zdravstva (američkog, ne Milinovićevog!) da mamografija možda i nije toliko korisna kako se dosad smatralo i da prečesto tretmani mogu dovesti do tretiranja izraslina koje ne bi bile opasne za organizam, kao i nepotrebnog izlaganja zračenju. Naravno, glasnik Katoličke crkve, koja i u 21. stoljeću sa krajnjom sumnjičavošću gleda prema znanosti, zauzeo je, čak i ne pretjerano žestoko, stav koji je uglavnom na strani nalaza Radne skupine. No, nakon nalaza iz SAD-a, a priča se, podsjetimo, odigravala prije četiri-pet tjedana, svijet se podijelio u dva tabora. Prvi, koji su mlađim ženama preporučivali rjeđe odlaske na mamografiju i drugi, koji je svoje protivnike svrstavao u lobi osiguravajućih kuća, koje pogođene Obaminom zdravstvenom reformom traže bilo kakav način uštede, pa makar i smanjenjem troškova mamografije. Uglavnom, frcalo je tjednima na sve strane (nekoliko tekstova o tom problemu je objavljeno i u manjem dijelu hrvatskih tiskovina).

U Večernjem listu, očito, nitko od zaduženih za izradu novina o tome nije imao pojma. Jer, tekst koji je Glas koncila "prokazao" kao opasnog djelitelja loših zdravstvenih savjeta, prošao je, osim novinarske, kroz ruke svih nadređenih urednika, sve do glavnog koji je, čak, u njemu vidio materijal za naslovnu stranicu! Stvar su s "Večernjeg" promptno, virusoidno, preuzeli i svi portali, zavrtila se na televizijama ... Isčekuje se samo još pravednički gnjev domaćih "opinion makera", rutinski usmjeren prema Bozaniću i bratiji ... Bilo bi čak, čudno, da on izostane.

Najgore od svega je što domaći mediji, a u svima se može naći primjera poput ovog (negdje više, a negdje, srećom, manje), u vakuumu nastalom odlaskom Velikog Blefera iz politike, svojim pisanjem do smrti plaše vlast. U zemlji u kojoj su mediji ozbiljni, to bi bila sjajna stvar. Međutim, u zemlji u kojoj se afere na novinske stranice "plasiraju", a na naslovnice je zbog prenošenja već bajate priče mamografiji kao negativac došao Glas Koncila, stvari izgledaju pomalo zastrašujuće. Dakle. Vlada funkcionira već godinama kampanjski i neinformirano (i to su najblaže moguće formulacije). Mediji, pak, žive u svijetu koji sa stvarnošću želi imati kontakta kad i ako ju se može dobro prepakirati i prodati. Svoj rad, takav kakav već jest, Vlada prilagođava takvim medijima. Čudo da nam se svima skupa, već odavno, nebo nije srušilo na glavu. A i da jest – sa naslovnica bi ionako vrištao naslov o tome je li Ana Ugarković ispala iz "Plesa sa zvijezdama" ...