Odcjepljenje Vermonta od SAD-a?

Božidar Alajbegović

16. prosinca 2003.

Odcjepljenje Vermonta od SAD-a?

Sjedinjene Američke Države su, kao što svi znamo, sastavljene od ukupno 50 država. Međutim, to u budućnosti možda više ne bude tako, jer ostvari li se naum grupice stanovnika države Vermont, SAD bi uskoro mogle spasti na 49 zvjezdica na zastavi. Što je nagnalo dio pučanstva Vermonta na tako radikalan korak, saznajte pod
Da političkih ridikula ni preko bare ne manjka dokaz je vijest koja govori kako postoji politička volja određene skupine ljudi za odcjepljenjem države Vermont od "matice zemlje" poznatije kao Sjedinjene Američke Države ili skraćeno - SAD

Uspije li Thomas Naylor ispuniti uvjet za odcjepljenje, odnosno uspije li sakupiti potpise 600 000 stanovnika Vermonta koji se s tim njegovim naumom slažu,  jedna će se zvjezdica morati brisati sa američke zastave.

Odcjepljenjem od SAD-a Thomas Naylor želi spriječiti uništenje zelene vegetacije koja krasi Vermont i osigurati da "Zelena planinska država" zelenom i ostane.

Na ovako radikalan korak Naylora je nagnala "korporativna homogenizacija", što je izraz kojim taj čelnik pokreta za
    Prekrasni vermontski krajolici
odcjepljenje Vermonta naziva galopirajuću industrijalizaciju koja sve više prijeti uništenju flore i faune Vermonta.

Iako je dosad prikupio tek nekoliko stotina potpisa, Naylor je uvjeren ne samo da će svoj naum o a ostvariti, nego da će se novostvorenoj Drugoj Vermontskoj Republici priključiti još i države Maine, Quebec i New Hampshire. 

Kakav je stav američkih vlasti na čelu s Bushem juniorom prema Nayloru i njegovim istomišljenicima, nije nam poznato. Ali možemo zamisliti, zar ne?