ODLAZAK LEGENDE: Umro je Aleksandar Saša Petrović

Lupiga.Com

27. siječnja 2023.

ODLAZAK LEGENDE: Umro je Aleksandar Saša Petrović

Umro je Aleksandar Saša Petrović, veliki bosanskohercegovački glumac, koji će ostati upamćen po brojim filmskim i kazališnim ulogama koje je igrao pred jugoslavenskom publikom, među kojima izdvajamo njegove role u predstavi „Audicija“ i „Top listi nadrealista“, odnosno njegove uspjele uloge u filmovima Ovo malo duše, „Gori vatra“Kuduz i „Teško je biti fin“.

Saša Petrović rođen je u Sarajevu 2. siječnja 1962. godine. Na filmu je debitirao s 23 godine, u kratkometražnom ostvarenju redatelja Stjepana Zaninovića "Solista i beton". Sporedne, ali vrlo zapažene uloge ostvario u nizu popularnih televizijskih filmova s kraja osamdesetih godina, a naročitu popularnost stekao je ulogama u filmovima "Hajde da se volimo", s Lepom Brenom kao glavnom zvijezdom tog serijala. Kasnije će reći kako je ta uloga za njega imala i pozitivne i negativne posljedice. S jedne strane, objasnit će, dugo godina je bio prinuđen da tumači slične, komediografske uloge i trebalo je dosta vremena da se to promijeni, dok su ga zbog tog lika zavoljeli ljudi širom Jugoslavije.

Glumu je diplomirao tek 2006. godine. O tome će svojevremeno u intervju za Nezavisne reći sljedeće: "Upisao sam fakultet 1983. godine, ali zbog 'Audicije' i drugih poslova nisam imao vremena da diplomiram. U međuvremenu je počeo rat, a tad mi je bezveze bilo dobijati diplomu na lijepe oči, jer tad je diplomu mogao dobiti ko je htio. Poslije sam naišao na neke probleme o kojima ne bih sad pričao".

Istom prilikom na pitanje jesu li likovi koje je tumačio ostavili traga u njegovom karakteru odgovorit će ovako: "Svaki lik je na neki način dio mene jer teško je čovjeku izmaštati nešto što ne postoji. Čovjek iz sebe vadi ono što može"

Saša Petrović umro je u 61. godini života, a javnost je o tome putem društvenih mreža obavijestio sarajevski redatelj Srđan Vuletić, u čijem je filmu "Teško je biti fin" iz 2007. godine Saša Petrović ostvario svoju prvu glavnu filmsku rolu za što je iste godine nagrađen Srcem Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu. Zbog bolesti se iz glumačkog života povukao još prije dvije godine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jure Vukadin/Lupiga.Com