ISTINSKA TRAGIKOMEDIJA: Kako se Nadrealisti nisu digli iz pepela

Lupiga.Com

19. siječnja 2015.

ISTINSKA TRAGIKOMEDIJA: Kako se Nadrealisti nisu digli iz pepela

„Cilj koji sam sebi zadala je da organizujem susret Zenita, Neleta i još jednog člana Top liste Nadrealista, Branka Đurića Đure“, objasnit će reporterka Al Jazeere, Jacky Rowland, što je zamislila s gotovo jednosatnim dokumentarnim filmom koji je jučer emitiran u eteru Al Jazeere. Obilazeći mjesecima Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju reporterka pokušava dogovoriti mjesto na kojem bi se spomenuti trojac susreo i pokazuje njihova razmišljanja danas iz čega se jasno vidi što je to nepomirljivo među njima. Do „konsenzusa“ nije došlo, pa će na kraju ovog zanimljivog uratka Rowland zaključiti kako se suočila s činjenicom da je ipak bila previše optimistična i naivna.

Kultnu humorističnu seriju, Top lista Nadrealista, mnogi još nisu prežalili. Osamdesetih i početkom devedesetih, prije nego će Nadrealiste rastaviti krvavi rat, emisija je imala ogromnu gledanost, a njihovi tvorci redovno su do krajnjih granica kritizirali i ismijavali društvenu i političku realnost tadašnje države, nerijetko proročanski predviđajući što će tu zemlju uskoro zadesiti. U godinama nakon rata neki od Nadrealista pokušali su svojim projektima vratiti „show“ iz mrtvih, ali to im nije pošlo za rukom. Bili su miljama od „starih“ Nadrealista.

Svojevrsni „reunion“ pokušala je i reporterka Al Jazeere, Jacky Rowland, s filmom „Bilo jednom u Sarajevu“. Prvo se uputila u Sarajevo, gdje je razgovarala sa Zenitom Đozićem, a potom i u Srbiju gdje je Nenada Jankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić, pokušala nagovoriti da se susretne sa svojim starim prijateljem Zenitom. Obojica ističu kako su jezgru Nadrealista činila baš njih dvojica, i da je njima ova emisija bila ne samo projekt, nego život. Kakva su njihova razmišljanja danas i što je to nepomirljivo među njima iz ovog se dokumentarca jasno vidi.

Već ranije, 1997. godine, Zenit je boravio u Beogradu i javio se Neletu, ali taj susret nije dobro prošao.

„On je napravio veliku grešku. Došao je u trenutku kada sam bio veoma ljut na njih“, izjavio je Nele u filmu, kroz koji se provlači kako je upravo Zenit njegov najbolji prijatelj i kako je upravo taj dvojac bio pogonska osovina Top liste nadrealista. Prisjećajući se tog susreta iz 1997. godine Nele je ispričao kako mu je Zenit rekao da su njih dvojica prijatelji.

„Ne, mi nismo prijatelji“, poentirao je Nele u kameru, pa dodao: „Bio sam veoma tužan nakon toga jer sam nekoliko godina kasnije shvatio da je jedini problem u tome što je Zenit u Beograd došao prerano“.

Iako je autorica filma predlagala da se njih dvojica susretnu na „neutralnom“ terenu, nudeći Ljubljanu, Budimpeštu, crnogorsko primorje, na koncu je jedina opcija bio susret u nekom pravoslavnom manastiru u unutrašnjosti Srbije gdje je Nele trebao imati premijernu promociju svoje knjige. Tako do susreta nije ni došlo …

Sama Rowland napominje kako ovu priču želi ispričati već 16 godina, ali joj je to tek sada pošlo za rukom.

„Priča o Top listi nadrealista sadrži sve – ljubav, rat, komediju, tugu“, kaže Rowland, zaključujući da je dokumentarac „Bilo jednom u Sarajevu“ istinska tragikomedija.

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/YouTube