Ostavio pacijenta i otišao u banku

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ostavio pacijenta i otišao u banku

Kirurg u američkoj državi Massachusetts suspendiran je nakon što je usred operacijskog zahvata ostavio svog pacijenta na operacijskom stolu i otišao obaviti njemu neizbježan bankovni poslić. Sve je prošlo sretno, osim kirurgove karijere za koju su sve prilike kako se neće nastaviti.
David Arndt do jučer je bio kirurg ortoped. Do jučer, jer jučer ga je nakon opsežne istrage upravni odbor odlučio suspendirati. Do istrage, a potom i do suspenzije došlo je zbog slučaja od prošlog mjeseca, u kojem je Arndt odigrao ključnu ulogu. Naime, prošlog mjeseca je Arndt obavljao zahtjevnu operaciju. Nakon što je pacijent "otvoren" Arndt se sjetio da mora otići u banku. Njegovo investiranje nije moglo čekati, pa je odlučio začas skoknuti do banke i potom nastaviti operaciju, a pacijenta je prepustio kolegi kirurgu koji prema bolničkim dokumentima nije kvalificiran za takve operativne zahvate. Poslije 35-minutnog izleta, Arndt je nastavio zahvat koji je nakon nekoliko sati uspješno dovršen. Zvuči kao sretan kraj, ukoliko zaboravimo pojam neodgovornost.
Stvar se pročula i službeni organi pokrenuli su istragu, s poznatim rezultatom. Iako pacijent nije oštećen činom neodgovornog kirurga, već se naprotiv uspješno oporavlja, kirurgu je oduzeta licenca za obavljanje svog "zanata", ali mu je ipak pružena prilika za podnošenjem žalbe.
Državni zdravstveni zavod nazvao je čin ovog neodgovornog doktora, izdajom javnog zdravstva i sigurnosti. Arndt, koji je inače završio medicinu na Harvardu, nije bio dostupan za javnost, ali iz istražnih dokumenata saznajemo njegove razloge. Budući je morao preuzeti plaću s kojom bi platio neke zakasnjele račune, nadao se kako će završiti operaciju prije nego li se njegova banka zatvori. Kada se operacija odužila shvatio je kako neće stići na vrijeme, pa je uzeo kratku pauzu koju je iskoristio za brzi odlazak u banku.