OSVETA KLEMPAVIH: "Kako ćete reagirati na ovaj vandalizam?"

Mladen Barbarić

8. prosinca 2014.

OSVETA KLEMPAVIH: "Kako ćete reagirati na ovaj vandalizam?"

Premda bi valjda radije otišao u pakao nego u neko kazalište, nepoznati je Hrvat ipak pokazao da nije posve nepismen kada se intendantu riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, Oliveru Frljiću, obratio uz nekoliko klempavih "U" na zidu HNK Ivana pl. Zajca. Nije trebalo dugo čekati da se o intervenciji vandala oglasi i intendant Frljić, izražavajući zgroženost ovim događajem. U priopćenju navodi kako očekuje reakciju ne samo institucija, već i kulturnjaka koji su, kako kaže, raspirivali mržnju spram umjetničkog programa ove kazališne kuće. Kao posebno zaslužne za ovaj vandalizam Oliver Frljić ističe riječki HDZ, Večernji list, Vitomiru Bucku Lončar, Snježanu Banović i Slobodana Prosperov Novaka.

Nekoliko klempavih "U" osvanulo je u ponedjeljak na fasadi (očito slabo) zaštićenog spomenika kulture HNK Ivana pl. Zajca. Za nepoznatim vandalom traga policija. Dok će se sprej već nekako očistiti s pročelja, čini se da smo na ustašluke trajno osuđeni.

Nema sumnje kako je klempava akcija potaknuta angažmanom intendanta Olivera Frljića koji akcijama izvan umjetnosti, ali ne i nužno izvan domene teatra, očito ljuti nemali broj građana Hrvatske. Podsjetimo, klempavo "U" osvanulo je na HNK nakon što je Frljić transparentom s iste zgrade slao poruke podrške LGBT zajednici ili svima koji mrze uz fotografiju Bojana Glavaševića.

Riječkom intendantu do sada su već odgovarali branitelji iz Savske, dok su po različitim dnevnim listovima s njim polemizirali i brojni kulturnjaci. Tko je na koncu posegnuo za sprejem ostaje na policiji da utvrdi, a u međuvremenu se Frljić oglasio priopćenjem.


Intendant riječkog HNK očito ljuti nemali broj građana Hrvatske (FOTO: novilist.hr)

„Zgroženi smo vandalskim činom uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, zaštićenog spomenika kulture u gradu Rijeci. Očekujemo reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta, a da u isto nisu ni kročili“, stoji u priopćenju kojeg su zajednički dali Frljić i dramaturg Marin Blažević. Posebno ih, kažu, zanima, kako će na ovaj vandalizma reagirati riječki HDZ, naglašavajući da je upravo predsjednik te stranke intendanta HNK nazivao „moralno defektnom osobom“.

„Kako će na čin vandalizma reagirati desničarski mediji poput Večernjeg lista, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, predvodnice kampanje fabriciranja i laganja o poslovanju i programu HNK u Rijeci, Vitomira Lončar i Snježana Banović, te Slobodan Prosperov Novak koji je u nedavnom nastupu na stranicama Večernjeg lista izjavio da je 'Frljić ništa drugo nego jedan ustaški intendant'“, pitaju se u priopćenju.


Klempavo "U" u Rijeci (FOTO: novilist.hr)


Lupiga.com

Naslovna fotografija: novilist.hr