OTPOR PROGONU: Umjesto poziva na molitvu s džamija se orila „Bella ciao“

Adnan Terzić

21. svibnja 2020.

OTPOR PROGONU: Umjesto poziva na molitvu s džamija se orila „Bella ciao“

Turska verzija poznate talijanske pjesme „Bella ciao“ koja je diljem svijeta postala sinonim otpora, zaorila se s više turskih džamija, umjesto poziva na molitvu. Kako piše internetski portal dnevnog lista Hurriyet, „Bella ciao“ se čula s minareta u pokrajini Izmir, u okruzima Izmir Konak, Karşyaka, Çiğli i Buca, a pretpostavlja se da su „posao odradili“ hackeri koji su upali u sustav i umjesto automatskog uobičajenog poziva na molitvu namjestili emitiranje pjesme koju su proslavili talijanski partizani u Drugom svjetskom ratu, a koja je postala univerzalnom himnom u znak otpora fašizmu.

UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

PAZI, PAZIN: Kolindu smjestili pokraj Titove biste i otpjevali 'O, bella ciao'!

Pokrajinska vjerska uprava u İzmiru isprva je na društvenim mrežama negirala takve vijesti, ali nakon što je objavljeno nekoliko snimki, izbrisali su svoju objavu i priznali kako su „neidentificirane osobe sabotirale njihov ezan“. 

Ovaj nesvakidašnji čin otpora dolazi u trenutku kada je Turska u završnoj fazi pretvaranja u vjersku državu gdje se zatiru osnovna ljudska prava i kada su pobornici sekularizma i bilo kakvi oponenti turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu progonjeni i zatvarani. Špekulira se kako se u ovom slučaju radi o političkoj akciji vezanoj uz turski bend Grup Yorum čija verzija „Bella ciao“ je i puštana s minareta. Bend je godinama žrtva političke represije, zbog čega su njegovi članovi pokrenuli štrajk glađu od posljedica kojeg je u zadnja dva mjeseca umrlo dvoje članova benda, a policija je na sahrani posljednjeg preminulog odlučila pokazati snagu, te je gumenim mecima rastjerivala ljude koji su se okupili da na groblju odaju posljednju počast. Stoga se pretpostavlja da je ova akcija očajnički čin otpora prema progonu.

O kakvoj državi se radi možda najbolje ilustrira akt tužiteljstva koje je, osim protiv nepoznatih osoba koje su upale u sustav, pokrenulo istragu i protiv svih osoba koje su objavile video snimke na društvenim mrežama, ali i onih koji su na društvenim mrežama dijelili takav sadržaj s „iskazima podržavanja“ koji se, naravno, mogu proizvoljno tumačiti. Istraga je pokrenuta po službenoj dužnosti na osnovu kaznenog djela „javno degradiranje vjerskih vrijednosti“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube