Ovo je Srbija - u Martijancu

Ivor Car

27. prosinca 2002.

Ovo je Srbija - u Martijancu

Stanovnici mirnog sela Martijanca, sela nedaleko od baroknog Varaždina, jučer ujutro su otkrili kako se u njihovom selu zbio nesvakidašnji događaj. Svoju poruku ostavio im je nepoznati um koji je svojom teorijom nadmašio svepoznatog Vuka Stefanovića Karadžića.
Općina Donji Martijanec udaljena je od Varaždina nekih petnaestak kilometara i broji oko 4 000 stanovnika, koji uglavnom žive baveći se poljoprivredom. Općina se može podičiti i nekim vrijednim kulturnim spomenicima, kao što su dvije kapelice iz 16. i 17. stoljeća, te župna crkva i dvorac iz 18. stoljeća. Za vrijeme varaždinskih Baroknih večeri dio programa se odvija i u Martijancu. Sve u svemu jedno sasvim mirno mjesto, gdje svatko svakoga zna i gdje svatko gleda svoja, a tek nešto manje i tuđa posla. Kao jedina neobičnost mogla bi se izdvojiti zanimacija ovog duboko kontinentalnog sela za gradnju morskih plovila. Naime, tamo se gradi prototip višenamjenskog morskog broda, koji bi bio idealan za nautičare u našem lijepom, plavom Jadranu.

Nikakve sumnje nema da će jučerašnji događaj još dugo vremena biti povodom mnogih razgovora koji će se zapodjenuti među tamošnjim ljudima. Naime, netko se u noći sa Božića na Štefanje igrao sprejom po zidovima osnovne škole i vatrogasnog doma u Martijancu. U svojoj suludoj igri nepoznati um, ostavio je svoju poruku mještanima, a ona glasi, zamislite: "Ovo je Srbija". Osim ove besmislene poruke, vjerojatno lošeg učenika zemljopisa ili potencijalnog vlasnika neobičnog smisla za humor, ostavljena je i poruka "mira": "Srečan Božić ustaše". Kako bi tamošnjim učenicima uljepšao svakodnevnicu "nasljednik", inače vrlo cijenjenog lingviste Vuka Stefanovića Karadžića, uredio im je školska vrata nacrtavši im poznati simbol nacionalnog kod Srba - 4C; iliti 4S, što bi, ukoliko me sjećanje služi, trebalo značiti Samo Sloga Srbina Spašava. Osim osnovnoškolcima ovaj idejni tvorac navodno je slogu za srpski spas "ponudio" i vatrogascima. Ukoliko koga zanima, sprej je bio crvene boje, pisano je dijelom ćiriličnim, dijelom latiničnim pismom, a tamošnji kraj gotovo je stopostotno naseljen hrvatskim stanovništvom.
Varaždinska policija odmah je po dojavi krenula sa istragom i došla do vjerojatnog počinitelja, koji će dobiti prijavu za djelo uništenja i oštećenja tuđe imovine. Osim te službene prijave, vjerojatno će ubuduće malo više gledati iza sebe kako ne bi dobio i neke neslužbene prijave.
Eto, pametnom dosta, uz malu napomenu kako je nama nepoznati počinitelj ovim činom proširio teoriju Vuka Karadžića kako su svi štokavci Srbi, a ne Hrvati. Po novom su i svi kajkavci Srbi!