PAULINA JANUSZ: U bermudskom trouglu Bosne! (Bijeljina - Brčko - Šamac)

Ivan Kegelj

25. rujna 2012.

PAULINA JANUSZ: U bermudskom trouglu Bosne! (Bijeljina - Brčko - Šamac)

Poljska novinarka Paulina Janusz poslala nam je ovu reportažu o predizbornim danima u Bosni i Hercegovini, točnije u njezinom entitetu koji se kliče Republika Srpska te u distriktu Brčko. Istu reportažu Janusz je poslala i E-novinama, koje joj - za razliku od Lupige - nisu dale nikakav honorar ;) Kako bilo, na ovom mjestu pogledajte kako partijski činovnici u Republici Srpskoj reagiraju na pitanje: Kako je moguće da se na vašoj izbornoj listi našao i ratni zločinac? Također, doznajte što se dogodi kad se u Bosanskom Šamcu pojavi strana novinarka i počne fotografirati predizborne plakate


Dobrodošli u republiku Šumsku (atvbl.com)

Vi ste stvarno mislili da će vam neko iz SDS-a dati izjavu? Oni ni sa kim ne moraju da pričaju, kod svoje kuće su, kaže mi iznenađeni dispečer na autobusnoj stanici u Bosanskom Šamcu.

Iako su u Šamcu moje nade da će mi neko nešto prokomentirati bile svedene na minimum i taj sam gradić posetila isključivo iz novinarske obaveze, nisam očekivala toliku odbojnost od strane lokalnih političara, kada sam pre nekoliko dana krenula put Bosne. Šteta, imali bismo o čemu da pričamo. Lokalni izbori su inače zgodna prilika da se govori o putevima, stadionima, kulturnim centrima i gradskom prevozu i da se zaobilaze sve neprijatne teme iz proteklog rata. Kao, nije to stvar lokalne samouprave. Upravo je, međutim, lokalna vlast, a ne Milorad Dodik, svojim bučnim izjavama cementirala etničko čišćenje koje se na ovim prostorima dogodilo. Uoči ovogodišnjih izbora upravo time sam htela da uznemiravam lokalne vlastodršce.

"Ne odgovaram na politička pitanja!"

Bijeljina: Moje planove odmah je pročitao gradonačelnik Bijeljine i istovremeno kandidat za drugi mandat ispred SDS-a, Mićo Mićić. "Ne odgovaram na politička pitanja", kaže mi odlučno. Bijeljina je inače u Bosni i Hercegovini glavno uporište Srpske demokratske stranke, koje ona u čvrstom zagrljaju drži negde od početka 1992. godine, kada su grad preuzele udružene snage Arkanovih "Tigrova", lokalnih četnika i isfrustriranih kafedžija. "Borci", kako piše na spomeniku podignutom na glavnom gradskom trgu, su pripremili teren za bezbrižnu vladavinu Srba proteravši iz grada sve što je nesrpsko.


Kandidat za gradonačelnika koji ne odgovara na politička pitanja. Jedan i jedinstven - Mićo Mićić (SCREENSHOT: YouTube)

I mada su tada uništene džamije na insistiranje međunarodne zajednice danas obnovljene, malo ko će je primetiti naspram takvih ćiriličnih atrakcija kao što je Trg Draže Mihailovića ili Ulice Srpske dobrovoljačke garde. U takvim uslovima nije ni čudo da je ovaj "biser SDS-a" (kako je Bijeljinu na predizbornoj konvenciji okarakterisala funkcionerka stranke Aleksandra Pandurević) oslobođen na prilično učinkovit način. Prema popisu iz 1991. godine Bošnjaka je bilo ovde malo više od 30 hiljada (34 odsto), danas zvaničnih podataka nema, ali i na prvi pogled možemo uočiti da je glavni grad Semberije "srpski grad".

"Po pitanju povratka još uvek smo na početku", kaže mi Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora Republike Srpske. "Ono što jeste neprihvatljivo jeste da se to još uvek smatra nekom iznimnom situacijom, a ne kao nešto što je sasvim logično da se desi. Ti građani su bili građani Bijeljine prije rata, oni su u tom periodu 1992-95. nedobrovojlno napustili svoju imovinu, oni su otjerani odavde." Za njih očigledno nema mesta u ovom gradu ni u ulozi turista, na šta mi pažnju skreće jedan od stanovnika grada. "Ovdje su sve pravoslavne crkve obeležene, svuda imate turističke putokaze da se to lako pronađe", primećuje. "Putokaza za katoličke nema nigdje, a kamoli za džamije."

"Mi smo to primjetili, ali nismo mi krivi. To je projekt rađen iz državnih sredstava", hladno pere ruke gradonačelnik Mićić, očigledno zadovoljan da može prigovoriti entitetskoj vlasti, a neposredno i stranci svog najvećeg suparnika, Miroslava Milovanovića iz SNSD.

"To se vidi i u nekim drugim stvarima, od obilježivanja gradskih slava, do krsnih slava škola, krsnih slava bolnice", nastavlja ipak Letićeva, "to sadrži jednu negativnu konotaciju. Ako je ovaj grad multinacionalni on mora i da bude sekularni." Sve su to, ipak, prave sitnice u poređenju s pedigreom lokalnih moćnika.


Ratni prizor iz slobodarske Bijeljine: Arkanov "tigar" šutira mrtvo tijelo Bošnjakinje (FOTO: Ron Haviv)

"Postoje indicije, neki svjedoci su davali izjave da su određene osobe, koje su danas na visokim funkcijama itekako učestvovale u kreiranju atmosfere ili čak u kreiranju samih tih događaja od '92 do '95. To je vrlo karakteristično za Bijeljinu u poslednjih 10 godina, mi se pravimo da to ne vidimo."

Mada gospođa Letić ne želi spekulirati o njihovim imenima neke od njih je prosto teško izbeći: Vojkan Đurković zvani Puškar, domaći pripadnik Arkanove Garde, kasnije vlasnik detektivske agencije, Jovan Aćimović, proterivač-hobista, kasnije zaposlenik opštinske policije, Cvijetin Simić, tokom rata predsednik opštine, danas šef Rotary Cluba i direktor Direkcije za izgradnju i razvoj.

Na kancelariji njihovog saborca, čuvenog vojvode Mirka Blagojevića, nailazim slučajno, šetajući gradom. Nekad zloglasni četnik danas se pronašao u ulozi uglednog advokata. Šef je Srpske radikalne stranke, u proteklih 20 godina više puta dokazanog saveznika SDS-a. Iako je 2010. najavio odlazak iz politike, očigledno je ta njegova odluka podlegla sitnim izmenama.


Vojvoda Mirko Blagojević, ugledni advokat-četnik (FOTO: Press)

"Ma neeeee, samo je promenio prebivalište", s naivnom iskrenošću kaže mi njegova sekretarica, koja čuva kancelariju dok se njen poslodavac odmara u svom stanu, smeštenom u istoj zgradi. "On vam je sad prvi na listi u Brčkom", dodaje ona.

Brčko: U Blagojevićev novi grad stižem dan kasnije. Nalazim Brčko u kojom se dogodilo tačno ono što su zahtevali predstavnici Srba 1992. godine: grad je podeljen na tri sektora - srpski, hrvatski i muslimanski. Iako podela nije formalna svako zna kojem kvartu, kafiću i spomeniku pripada. A i stranačke simpatije funkcioniraju tu po sistemu apartheida. "Glasaj srpski", ohrabruje nas na primer brčanska SDS, a da je njen slogan samo verbalizacija toga šta je ovde na delu već duže vreme svedoči relativna pobeda srpskih stranaka na prethodnim izborima. Danas one predstavljaju većinski narod, mada su pre rata Bošnjaci činili čak 55 odsto lokalnog stanovništva.


Brčko (FOTO: alltravels)

"Ima tu još koječega.", kaže mi Brčanka Nada Štrepacki, jedna od retkih povratnika, pa nabraja: "Ja znam čovjeka, koji je ubio sedmoro ljudi u Partizanu. On je slobodan čovjek danas. Tu je i Monika Ilić Karan [optužena za zločine u logoru Luka i Stanici javne bezbednosti, suđenje Ilić-Karan počelo je u junu ove godine], ona je sad aktuelna zato što joj se sad sudi, ali ona je ovde u Brčko dolazila, bila je slobodna. Dalje, današnji šef hirurgije je izbacio s puškom iz stana mog prijatelja." Vidljivo uzrujana nastavlja: "Ja sam danas bila, na primjer, u policijskoj stanici. I tamo ispred mene stoji jedan musliman i čeka u redu. A ja znam da su njega tamo tokom rata mučili. Kako se taj čovjek mora osjećati?"

Potencijalnim bošnjačkim povratnicima put kući, osim zločinaca koji šetaju ulicama, zatvaraju i druge "sitnice". Naći ćemo tu klasični srpski repertoar: spomenik braniocima, uzdignute zastave i pravoslavni kulturkampf. Kako primećuje moja sagovornica: "U Brčkom je glavni kulturni događaj bio 'Sedam dana ćirilice'. Da njegujemo tradiciju. U sklopu manifestacije u domu kulture održava se predavanje 'Srpski jezik-Božij jezik'."

Istini za volju, naglašavanje nacionalnog nije fokus samo srpskih stranaka. Predizborna kampanja liči tu na pravi rat. SNSD svojim besmislenim sloganom "Srpska, kuća do kuće" ubeđuje nas da se nalazimo na terotoriji RS, zanemarujući pri tom činjenjicu da je Brčko glavni grad distrikta. Kao u odgovoru na te navode SDA zalepilo je grad plakatima "Mi Brčko ne damo". Razloga za ovakve parole ima: ove godine počelo je ukidanje supervizije, koja je sve do sad stvarala iluziju da je ovo ničija zemlja.

"Toga se najviše bojim", nastavlja gospođa Nada, "ili će sad Brčko postati deo Srpske ili će se nešto loše dogoditi". Na kraju našeg razgovora dodaje još: "Ja sam kupila mjesto na muslimanskom groblju, ne na pravoslavnom, gdje pripadam da se ogradim od svih tih nedjela, a morate i znati da je pop tamo prenio spomenik Draže Mihailovića, koji je inače bio u centru grada. Ja tamo s njim jednostavno neću da legnem."


Bosanski Šamac (ILUSTRACIJA: Focaci.org)

Bosanski Šamac: Draža me prati tokom celog mog putovanja. Od bijeljinskog trga, preko brčkog spomenika, završavam je šetajući ulicom njegovog imena smeštenom u pravom srpskom Tvin Piksu. Ukoliko u Bijeljini i Brčkom osećam izvesnu nelagodu, u Šamcu stičem utisak da sam pravi uljez. Na ulici se za mnom okreću sve glave, a videći kako slikam plakate kandidata prilazi mi policajac:

- Šta radite?, pita

- Pa, slikam plakate, jel to ovde zabranjeno?

- Ma ne nije, nego zašto?

- A, onako.

Zanimljiva je brzina s kojom pravna država reagira na strankinju s fotoaparatom, naročito ako je uporedimo s ravnodušnošću koju sistem gaji prema osuđenim ratnim zločincima. A imao bi on u Šamcu u čemu da se dokaže.

Tu je, na primer, Simo Zarić. Na zvaničnom sajtu opštine Šamac saznaćemo da se zamenik načelnika opštine rodio 1948. u selu Trnjak, gde je završio osnovnu skolu. Srednju je pohađao u Šamcu, a diplomirao je u Brčkom. Sledi detaljan popis njegovih radnih mesta sve do 1991. godine, kada zamenik načelnika na volšeban način nestaje, da bi vaskrnuo 1. 4. 2009. godine, kada je postavljen na svoju današnju funkciju.


Simo Zarić - osmjeh ratnog zločinca (FOTO: Protest.ba)

Čime se Simo Zarić bavio punih 18 godina piše tek u optužnici Haškog tribunala: "Bivši agent i obavještajac Službe državne bezbjednosti. Godine 1991., Simo Zarić počeo je da organizuje i da rukovodi jednom jedinicom teritorialne odbrane pod okriljem JNA. Ostao je pripadnik vojske bosanskih Srba do 1995. godine." Entuzijazam koji je iskazao prema poverenim mu zadacima koštao ga je šest godina u "haškim kazamatima", što ga, ipak, nije sprečilo da postane drugi čovek opštine pa da ga na ovogodišnjim izborima s ponosom na svojoj listi istakne Socijalisticka partija.

Njegov nadređeni, Blagoje Simić, pak, u Hagu je bio osuđen na 15 godina, što je znatno teže sakriti u biografiji, tako da SDS, stranka ispred koje je kandidovan za opštinsku skupštinu, ne pokušava ni da objasni ko je zloglasni dr. Simić. Njegovi glasači uostalom odlično znaju o kome se radi, a svoje oduševljenje prema dotičnom imali su priliku iskazati u martu prošle godine, kada su mu priredili kraljevski doček nakon odslužene kazne u Škotskoj.

U sedištu SDS-a pokušavam dobiti komentar o tome kako neko ko je osuđen za zločine protiv čovečnosti može da se kandiduje na njenoj listi, ali ne uspevam, nažalost, ni da završim pitanje, a već mi izvesna Ceca, pobledelog lica, pokazuje vrata.

Dakle, koji god od glavnih šamačkih igrača, SDS ili SNSD (u koaliciji s socijalistima) pobedi, na visokoj opštinskoj funkciji naći će se neko od osuđenih u Hagu u predmetu "Šamac". U takvom ambijentu pitanje povratnika nema velikog smisla.

"Ovde su često dolazili vaše kolege", kaže mi drug spomenutog šamačkog dispečera. 2Pisali su o stradanju Srba. Jel i vi nešto o tome pišete?" Klimam glavom. Na kraju krajeva u tom bermudskom trouglu Bijeljina - Brčko - Šamac baš Srbi danas stradaju najviše. Od sitnog politikanstva, velikih interesa malih ljudi, a pre svega od opasne iluzije da su neka poglavlja iz istorije njihovih gradova zauvek zatvorena.

Paulina Janusz

Lupiga.Com