Pazinski međunarodni festival fantastične književnosti

Božidar Alajbegović

29. lipnja 2005.

Pazinski međunarodni festival fantastične književnosti

Hrvatska je SF scena vrlo jaka, a takvom je čini velik broj poklonika i entuzijasta, koji redovito organiziraju niz SF konvencija i festivala. Jedan od takvih susreta je i Pazinski međunarodni festival fantastične književnosti koji se, već po četvrti put, 1. i 2. srpnja održava u tom slikovitom istarskom gradiću. Organizatori sve zainteresirane pozivaju na sudjelovanje

U Pazinu se 1. i 2. srpnja održava 4. međunarodni festival fantastične književnosti čiji je glavni i jedini program čitanje SF i srodnožanrovskih priča, uživo pred publikom, te druženje i tulumarenje SF pisaca, urednika, prevoditelja, promotora, ilustratora, i svih poklonika takve književnosti.

Program Festivala počinje u petak, kada će se sudionici između 16 i 18 sati okupljati u pazinskom Spomen domu i zatim krenuti za Trviž, mali gradić desetak kilometara zapadno od Pazina, gdje se u 20 sati održava prva festivalska večer. Druga festivalska večer, u subotu, 2. srpnja također u 20 sati odvija se u dvorištu tisućljetnog pazinskog Kaštela. Za subotu u ranim poslijepodnevnim satima planiran je i okrugli stol o međunarodnoj suradnji SF pisaca, časopisa, klubova, i ostalih.

Na čitanjima u petak i subotu može nastupiti tkogod želi, uz uvjet da se organizatoru festivala Davoru Šišoviću unaprijed javi na mail davor.sisovic@pu.htnet.hr kako bi se usuglasili što bi se i koliko čitalo. Preporučljivo vrijeme čitanja je desetak minuta po autoru (što je 2-3 kartice teksta).

U subotu nakon službenog programa bit će prikazan kratki igrano-dokumentarni film "Vampir moga zavičaja" pazinskih gimnazijalaca, o vampiru iz Kringe, Juri Grandu. Za tradicionalni off-program Festivala planiran je SF-rap, pa organizator poziva sve da pokušaju unaprijed napisati nešto u tom stilu.
 
Za sudionike i goste Festivala osiguran je besplatan smještaj u bivšem đačkom domu, u trokrevetnim i četverokrevetnim sobama (nažalost, sa zajedničkim sanitarijama). Druge mogućnosti smještaja u Pazinu, ali na vlastiti trošak, postoje u Motelu Lovac i u privatnom smještaju, a informacije o tome mogu se dobiti u Turističkoj zajednici čiji je broj telefona 052-622-460.