Policija sedam sati pretresala stan autora bloga 45 lines

Ivan Kegelj

17. listopada 2007.

Policija sedam sati pretresala stan autora bloga 45 lines

Policija je danas sedam sati pretresala stan slobodnog novinara Željka Peratovića, autora bloga 45.lines, koji se bavi isključivo tematikom obavještajne zajednice u Hrvata. Nalog za pretres izdalo je Županijsko državno odvjetništvo, koje novinara sumnjiči za odavanje državne tajne. U stanu su zaplijenjena tri računala, CD-i i dokumenti iz Peratovićeve arhive. Glasnogovornica PUZ-a odbija potvrditi ili demantirati ovu informaciju, a Peratović je zadržan na noćenju u policiji

Pred vrata novinara Peratovićeva policija je stigla ujutro u sedam sati, probudila njega, ženu i djevojčicu mu te počela pretres koji je potrajao sve do dva sata poslijepodne. U obrazloženju policijskog naloga stoji da je isti izdan na temelju bilješki MUP-a, materijala skinutog s Peratovićevog bloga te - pazi sad - zabilješki SOA-e, točnije ureda ravnatelja svih institucionaliziranih špijuna u Hrvata, Tomislava Karamarka.

Inače, Peratović je na svom blogu između ostalog pisao i o slučaju Fatime Skule, o čemu je pisala i Lupiga, a čiji iskaz, nedavno objavljen na stranici Youtube, teško tereti potpredsjednika Sabora Darka Milinovića za učešće u prikrivanju ratnih zločina u Gospiću. Nerijetka meta Peratovićevog pera zna biti i sam ravnatelj obavještajne nam i nadasve efikasne sigurnosne zajednice Karamarko, kao i nezdravi odnosi koji, smatra osumnjičeni autor bloga, u špijunskoj instituciji vladaju još od njezinog osnutka.

Kako smo uspjeli doznati, Peratović se trenutačno nalazi u policiji, ali nije jasno boravi li tamo u svojstvu uhićenika ili osumnjičenika s kojim se obavljaju informativni razgovori. Policija večeras nije željela potvrditi niti demantirati akciju u domu "nadasve sumnjivog" i "po državnu sigurnost krajnje pogibeljnog" Peratovića. Najnovije informacije kažu da je novinar zadržan na noćenju u policiji. Dakle, u Hrvatskoj od danas imamo i uhićenog blogera.