PETICIJA ZA UKIDANJE UGOVORA S VATIKANOM: 'Ako je 90 % katolika, zašto crkveni porez ne bi plaćali samo oni koji to žele'

Ivor Car

20. studenog 2012.

PETICIJA ZA UKIDANJE UGOVORA S VATIKANOM: 'Ako je 90 % katolika, zašto crkveni porez ne bi plaćali samo oni koji to žele'

U samo nekoliko sati otkako je postavljena, peticiju za referendum o ukidanju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, potpisalo je više od 2.500 građana, a brojni potpisnici uz svoj su paraf ostavili i zanimljive komentare poput „ne želim da se mojim novcem financira nešto što nema veze sa mojim potrebama“ ili su se upitali čemu davati tolike novce Crkvi dok građani istovremeno gladuju. U opisu peticije navodi se kako se iznos koji Hrvatska uplaćuje Vatikanu penje na gotovo milijardu kuna, a da Hrvatska od ugovora nema apsolutno nikakvu korist

„Hrvatska izdvaja previše prijeko potrebnih proračunskih sredstava. Ugovori zadiru u Ustav države, sekularnost države gubi na značaju. Druge vjerske zajednice su u neravnopravnom položaju“, stoji u opisu peticije koja je na www.change.org postavljena tijekom današnjeg dana, nešto prije podneva Navodi se kako postoje čak četiri ugovora između Vatikana i Hrvatske. Radi se o ugovorima o suradnji na području odgoja i kulture, o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi, nadalje o pravnim pitanjima te na koncu o gospodarskim pitanjima.


(SCREENSHOT: change.org)

Pokretač peticije, Splićanin, Ante Beus, napominje i kako se osim temeljne isplate Vatikanu, kroz hrvatski proračun Vatikanu daje znatno veći iznos, koji je sakriven u ostalim stavkama proračuna, poput plaća ili obrazovanja. Pozivajući se na nedavni tekst na prijateljskom nam h-alteru, tvrdi kako se ukupan iznos koji Hrvatska isplaćuje Vatikanu penje na čak milijardu kuna.

„Od ukupnog broja poglavara Katoličke crkve - 265, najmanje 10 ih je među najvećim zločincima svijeta“, stoji nadalje u peticiji, uz napomenu kako se Crkva svakodnevno miješa u politički i društveni život građana, čime narušava sekularnost i temeljne slobode nekih građana. Ustvrdit će se i da su „pastiri“ skromnost i zavjet siromaštva zamijenili pohlepom, a na koncu se uz pretpostavku da bi ugovori trebali značiti da obje strane imaju neku korist, postavlja pitanje koju korist od ugovora sa Svetom Stolicom imaju hrvatski građani.


Premijer Zoran Milanović u posjeti Benediktu XVI (FOTO: msnbcmedia.msn.com)

„Ako je 90% građana katolici, zbog čega crkveni porez ne bi plaćali samo oni građani koji se izjasne da to žele? Takav zakon uspješno funkcionira u mnogim razvijenim državama“, završetak je peticije koju je do sada potpisalo više od 2.500 građana, a nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa uputit će se na Markov trg, odnosno pred hrvatsku vladu. Mnogi potpisnici uz svoj su paraf ostavili i neke vrlo zanimljive komentare. Neki pišu kako nema potrebe da se umiljava Vatikanu, a Hrvati gladuju, dok drugi tvrde da nije u redu da se daju novci onima koji ih ionako imaju najviše, pogotovo ako se istovremeno krešu proračunska sredstva za važne resore, poput poljoprivrede ili obrazovanja.

„Sekularna država 21. stoljeća, a obaveza iz srednjeg vijeka“, „Ne želim da se mojim novcem financira nešto što nema veze sa mojim potrebama“, „Trying to make my country Croatia modern and secular“, samo su neki od brojnih komentara koje su ostavili potpisnici. Ukoliko držite da su zahtjevi iz ove peticije opravdani, svoj potpis možete pridodati na ovom linku.

Lupiga.Com