Plan pod nepoznatim rednim brojem

Ivor Car

20. prosinca 2002.

Plan pod nepoznatim rednim brojem

Više se ne zna ni 'ko pije, a ni ko plaća. Skoro svakoga dana možemo čuti o novim planovima, o novim gradnjama, novoj ekipi arhitekata, novom planu, sve u svemu svakoga dana je sve novo, a tko zna kako će izgledati na kraju i kada će izgledati. Čik pogodite o čemu se radi.
Nije bilo teško! radi se opet o planovima za izgradnju novog World Trade Centra, naravno na mjestu onog starog, koji je svi znamo srušen u onim napadima od 11. rujna 2001. godine, napadima koji su zasada obilježili ovo novo, perspektivno 21. stoljeće.
Promijenilo se već tko zna koliko planova o izgradnji WTC-a, a mi još uvijek ne znamo kako će to izgledati, i što je još važnije, kada će to izgledati. Čini se kako u planovima više nije najvažnije odati počast stradalima, već najskupljim prostorom s građevinskom dozvolom na svijetu, zaraditi i ponešto para. Dakle, izgleda da se traži što više sadržaja, a to mjesto sadržaj već ima, jer ma koliko to zvučalo, u najmanju ruku morbidno, na mjestu starog WTC-a uvijek će biti gužva. Tragično je, ali to mjesto je postalo atrakcija. Simbol New Yorka više nije Kip slobode, već zgarište WTC-a i gotovo da nema turista koji će posjetiti Veliki Jabuku, a neće otići pogledati mjesto na kojem je stradalo 2 800 ljudi.
Brojka je objavljena nedavno i čini se kako će biti konačna, a uklapa se i u plan novog plana WTC-a, koji možete vidjeti na fotografiji. Naravno i taj plan je samo predložen, a mi smo ga izabrali jer djeluje kao poprilično nestvarno rješenje, ali Amerika i jeste nestvarna zemlja, pa zašto onda i takvo rješenje ne bi moglo biti moguće? Predložili su ga Richard Meier & Partners, ekipa poznata po gradnji neobičnog muzeja Getty u Los Angelesu. Plan uključuje i memorijalni plutajući centar na rijeci Hudson, kao i park kojim bi dominiralo 2 800 malih svjetiljki koje bi predstavljale svaku od 2 800 žrtava terorističkog napada. No, nakon svega ostaje nam samo jedno pitanje, a to nije kako će izgledati novi WTC, već kada ćemo ga ugledati? Možda ni sam Veliki brat, "svemoćni" George W. Bush ne zna odgovor na to pitanje.