Što se događa kada strah uđe u američke kosti

Ivor Car

12. rujna 2002.

Što se događa kada strah uđe u američke kosti

Prošao je 11. rujan, bez da je itko od nas spomenuo nemilu godišnjicu terorističkih napada. Zato ćemo spomenuti tri slučaja koja je uzrokovao strah, dobrano uvučen u američke kosti. Riječ je o dva prinudna slijetanja aviona, jedan zbog češlja, a drugi zbog gužve u WC-u, te o evakuaciji vladine zgrade u Columbusu (Ohio). Najgore je prošao "umješani" u ovaj zadnji slučaj, jer je optužen za izazivanje panike, koju su čini se izazvali drugi.

Ukoliko ste gledajući zadnje sinoćnje vijesti pomislili kako je obilježavanje godišnjice terorističkih napada na SAD, prošlo mirno i bez problema, prevarili ste se. Strah se dobrano uvukao u američke kosti, što je eskaliralo s najmanje tri lažne uzbune.

Prvi slučaj dogodio se u na letu American Airlinesa iz Houstona za Dallas. Tek nakon što je poletio, avion se vratio na houstonski aerodrom uz pratnju dvaju lovaca tipa F-16 i solidan doček na pisti koji su sačinjavali policijski automobili opkolivši avion. Razlog vrlo jednostavan i zove se češalj. Naime, jednom od poslužitelja se učinilo kako je jedan od putnika posegnuo u džep za oružjem, točnije rečeno nožem. Nakon što je to saopćio pilotu odlučili su kako bi bilo najbolje vratiti se na polazni aerodrom. Naravno, nije bilo riječ o nožu već o češlju. Inače dva aviona American Airlinesa oteta su u prošlogodišnjim napadima, jedan je završio u sjevernom blizancu WTC-a, a drugi u zgradi Pentagona.

Drugi slučaj panike zabilježen je u avionu Northwest Airlinesa na letu iz Memphisa za Las Vegas. Avion je preusmjeren na aerodrom u Fort Smithu. Uzrok je mnogo opravdaniji nego kod prvog slučaja. U avionu s 94 putnika, troje od njih zaključalo se u WC. Razlozi zbog kojih se ovaj trojac zaključao još uvijek su nepoznati, a čini se kako će takvi i ostati, budući su savezne vlasti objavile kako štite anonimnost privedenih, i kako se ne radi o terorističkim namjerama. Svejedno barem je to bila dobra vježba za policajce i vatrogasce koji su okružili avion nakon što se ovaj zaustavio na kraju uzletišta.

I za kraj bilježimo jednu pseću intervenciju u vladinoj zgradi u saveznoj državi Ohio. Svi katovi ove zgrade, a njih je 41, su evakuirani nakon što su psi nanjušili eksploziv, čemu je doprinijela i šala jednog zaposlenog koji je rekao: "Ovdje sam da postavim bombu". No, eksploziv nije pronađen, iako je u jednom parkiranom kombiju pronađen neki materijal koji bi se mogao iskoristiti kao bomba. Vlasti nisu izvjestile o kojem se to materijalu radi. Čini se kako je i tu riječ o pogrešci, jer uhićeni vozač kombija optužen je samo za izazivanje panike, što se nikako ne bi dogodilo da kojim slučajem postoji i najmanja vjerojatnost terorističkih namjera. Cijelu stvar se može sagledati i iz drugog kuta, jer eto bar je 4 000 zaposlenih u toj zgradi pola dana provelo besposličareći.