I Moby gleda svijet kroz obične oči

Navar Glibotić

25. listopada 2002.

I Moby gleda svijet kroz obične oči

Dok se vašingtonska policija hvali hvatanjem dvojice crnaca za koje viču da su snajperisti (hoće li i sad Jutarnji stradati zbog slike?), dok Bush-man i dalje poprijeko gleda na Irak i sve one koji nemaju jednako mišljenje kao on, Moby se izdvaja kao vođa antiratne snage...

"Prije nego započnem slijedeću pjesmu, moram nešto reći. Ispričavam se u ime svih Amerikanaca, pa i predsjednika Busha. Nemojte misliti da svi mi dijelimo iste težnje za ratom, niti smo svi krivi što nam je predsjednik ludi fašist".

Ovo je slobodniji prijevod riječi koje je Moby uputio svojim obožavateljima na koncertu koji se sinoć, u četvrtak, održao u Kopenhagenu. Njegova isprika popraćena je ovacijama i skandiranjem 30-ak tisuća gledatelja u dvorani.
Važno je napomenuti da je koncert uživo bio prenosio MTV Europe, tako da je više desetaka milijuna gledatelja moglo prisustvovat Mobyevom izlijevu žući. Zanimljivo je da je kultni glazbenik tijekom cijelog koncerta bio raspoložen za opaske na trenutno stanje u svijetu.
I dok se cijela Amerika, a posebno Washington, samozadovoljava hvatanjem potencijanih manijaka snajperista, jedan od rijetkih glasova morala šalje poznati i priznati glazbenik. Možda bi se i neki Hrvati trebali ugledati u njega, te priznati da nisu svi naši ljudi dobri .......