ČARI ANIMACIJE: Pogledajte „najkrupniju“ i “najsitniju“ svjetsku animaciju

Vjeran Grković

24. listopada 2011.

ČARI ANIMACIJE: Pogledajte „najkrupniju“ i “najsitniju“ svjetsku animaciju

Već puna dva mjeseca stoji na YouTubeu, vidjelo ga je preko milijun ljudi, a mi smo na njega tek sada naletjeli. Radi se o najvećem, takozvanom „stop motion“ filmu, koji je napravljen na plaži u Walesu, a cijeli je snimljen mobitelom, gdje se zapravo i krije trik. Naime, snimajući mobitelom poznati animatorski duo Sumo Science, Nokiji je osigurao nesvakidašnju reklamu, a sebi pozamašnu svotu na računu. Film o nezgodi jednog ribara, koji traje tek nešto više od jedne minute, sniman je gotovo tri mjeseca

Kada smo u uvodu naglasili da se radi o najvećem takozvanom „stop motion“ filmu, to je ustvari znači da se radilo o postavljanju rekordno velikog seta za ovakvu vrstu animacije – prostor od preko tisuću kvadratnih metara. Proces „proizvodnje“ tekao je tako, što je Nokijina kamera snimala scene privezana na dizalicu i s visine od 36 metara, a kasnije bi se fotografije slagale i kod gledatelja dobivao privid pokreta.

Točno godinu ranije Sumo Science režirao je i „Dot“. Ta je animacija također snimana Nokijom N8, ali za razliku od „Gulpa“, ovo je bila najmanja stop motion animacija ikada. Snimalo se na setu veličine samo metar i pol.


Lupiga.Com