Muke i olovo po novinarima

Ivan Kegelj

24. ožujka 2003.

Muke i olovo po novinarima

Novinar nigdje nije rado viđen gost. A novinari kao novinari; uvijek u potrazi za nekom dobrom pričom - pa makar ih ona stajala i glave. U posljednjih četiri dana nekoliko novinara je glavom platilo svoju borbu za profesionalnih uspjeh i slavu. A novac? Novca u ovom pozivu, ne zavaravajte se, nema. Kako ginu novinari i kako spašavaju živu glavu pogledajte ovdje, čak i na primjeru jednog Hrvata .....
Četvoročlana novinarska ekipa britanske televizijske postaje ITN našla se na meti savezničkih, točnije britanskih vojnika. Poginuli su poznati ratni reporter - veteran Terry Lloyd, i njegovih dvojica kolega. Napad je preživio drugi kamerman Daniel Demoustier koji je ispričao kako su ubijene njegove kolege.
- Našli smo se između dvije vatre. S jedne strane smo začuli iračke vojnike, ali oni su nam čak dali znak da nastavimo svojim putem, dok su se s druge strane nalazile britanske kopnene snage. Pucnjava je došla s britanske strane, ispričao je kamerman.
Rat u Iraku prati 525 novinara akreditiranih za putovanja s američkim i britanskim postrojbama, te 1445 novinara koji nisu uspjeli dobiti akreditacije.
Slobodnim strijelcima saveznička vojska je objasnila da im silgurnost nije zagarantirana, a riječ je o izjavi koja graniči s prijetnjom smrću. Na žalost, novinari ITN-a su se uvjerili u ozbiljnost negarantiranja sigurnosti.
Na sjeveru Iraka poginuo je i jedan australski novinar, a nekoliko izraelskih novinara također krasi velika šansa, dijametralno suprotna životnoj, kako novinari vide izvještavanje s ratnih područja. Naime, oni se nalaze u Iraku, kriju svoje podrijetlo i poslodavca. Ukoliko budu otkriveni, bit će optuženi za špijunažu i najvjerojatnije ubijeni.
Težak dan u Iraku, točnije njegovom glavnom gradu Bagdadu, imao je i jedan hrvatski novinar - Robert Valdec. On je nekoliko posljednjih tjedana izvještavao iz Bagdada za vijesti CCN-a, a počeo se javljati i za nešto nepoznatiji američki CNN.
Valdecu se od subote gubio svaki trag, ali jutros (ponedjeljak) se telefonom javio iz Amana u Jordanu i uredniku svoje kuće objasnio da je sve O.K. Valdeca je iračka policija izvukla iz hotelske sobe u subotu oko 23 sata i uz prijetnju oružja odvela do granice s Jordanom. Bio je jedan od posljednjih stranih novinara koji je ostao izvještavati iz Bagdada, a CNN ga je angažirao nakon što je njihova američka ekipa istjerana iz Iraka.
Novinarska organizacija - Reporteri bez granica - javila je da je tijekom prošle godine diljem svijeta ubijeno oko 250 novinara. Jedna mlada aktivistica Amnesty Internationala ispred hotela Dubrovnik nedavno mi je pokušala objasniti da su novinari lešinari koji žive od tuđe muke. Mislite li isto? Ako mislite kao Amnesty - neka nam Bog pomogne.