POME I KAPULE: Evo kako je izgledao Poljud prije 'Poljudske ljepotice'

Vjeran Grković

1. veljače 2012.

POME I KAPULE: Evo kako je izgledao Poljud prije 'Poljudske ljepotice'

Poljudska ljepotica - tako se već tri desetljeća tepa splitskom gradskom stadionu, smještenom tik uz more, u naselju Poljud. Naravno, Splićanima je to najljepši stadion na svijetu, a na ovom mjestu otplovit ćemo nakratko u godinu kada većina nas još nije bila ni rođena, baš kao ni poljudska ljepotica. Točnije donosimo vam fotografiju iz 1975. godine, a na njoj se nalazi panorama Poljuda, odnosno lokacije gdje će na ljekovitom blatu koju godinu kasnije izniknuti jedan od najmodernijih stadiona tadašnjeg vremena


Mjesto današnjeg stadiona - 1975. godina (FOTO: Facebook)

Nedugo nakon što je ova fotografija snimljena prionulo se na gradnju stadiona kojeg će se i trideset godina kasnije uvrštavati na liste najljepših svjetskih stadiona. Stariji Splićani prisjetit će se kako se na tom mjestu, osim vrtova gdje se sadilo paradajz, luk i papriku, nalazilo ljekovito blato. Sam povod za gradnju stadiona i konačno preseljenje Hajduka s kultnog Starog placa, bile su Mediteranske igre, čiju je organizaciju 1979. godine dobio grad Split.


Gradnja Poljuda (FOTO: Facebook)

Zadatak da osmisli izgled današnjeg ponosa Splita, dobio je riječki arhitekt Boris Magaš, koji je zaslužan i za hotelske komplekse Haludovo na Krku i Solaris kraj Šibenika, ali i recimo za crkvu Blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.

FOTO: Neponovljivi splitski grafiti

Muralom za moralom

ULTIMATIVNI HIT HAJDUKOVE GODIŠNJICE: Totalno sam puka - sto godina Hajduka

FOTO - 100 GODINA HAJDUKA: Gorjele dubrovačke zidine i pločanska riva

Poljudsku ljepoticu otvorio je Josip Broz Tito, a ceremoniju otvaranja popratilo je više od 50.000 gledatelja, dok svoj rekord stadion bilježi 1982. godine kada se na derbiju protiv Dinama na njega nakrcalo čak 65.000 gledatelja, u to vrijeme tek nešto manje od polovice ukupnog broja stanovnika Splita. Kasnije je kapacitet stadiona smanjen na 35.000.


"Poljudska ljepotica" danas (FOTO: Wikipedia)


Lupiga.Com