POSLJEDNJI STILIT: Upoznajte monaha koji je od ovozemaljskih iskušenja pobjegao na vrh nepristupačne stijene

Lupiga.Com

15. rujna 2017.

POSLJEDNJI STILIT: Upoznajte monaha koji je od ovozemaljskih iskušenja pobjegao na vrh nepristupačne stijene

Već 24 godine Maxime Qavtaradze živi u potpunoj osami, na vrhu četrdeset metara visoke stijene. Impresivni vapnenački monolit nalazi se na zapadu Gruzije, a Gruzijci ga nazivaju Stup života ili Stup Katshki.

Stijenu su koristili stiliti, svećenici asketskog ranokršćanskog reda, koji su živjeli na vrhovima stubova ili na stijenama kako bi odoljeli „ovozemaljskim iskušenjima“. Vjeruje se da je sve do 15. stoljeća i otomanskih osvajanja ova stijena bila naseljena monasima, a jedan od rijetkih dokumenata o Stupu života potječe iz 1944. godine kada se na njega popela skupina planinara i gore otkrila ostatke crkvice i ljudski skelet, pretpostavlja se posljednjeg monaha koji je tu živio i preminuo. Kasnije je utvrđeno da crkvica potječe iz 9. stoljeća, a gruzijska Vlada obnovila ju je prije petnaestak godina.

Qavtaradze je monah, silazi sa stijene dva puta tjedno i tada mu je potrebno oko dvadesetak minuta da se spusti niz ljestve. Namirnice potrebne za život dostavljaju mu njegovi sljedbenici, a na stijenu ih podižu uz pomoć vitla. 

„Gore je takva tišina da mogu osjetiti božje prisustvo“, objašnjava Qavtaradze koji se zaredio još 1993. godine, kao 39-godišnjak, i to nakon što je neko vrijeme proveo u zatvoru.

Kada se prvi put popeo na stijenu spavao je, kaže, u frižideru, koji ga je štitio od vremenskih neprilika, a do danas je sebi namjestio pristojnu kolibu s udobnim krevetom. Kada siđe sa stijene moli sa svojim sljedbenicima u kapelici smještenoj u podnožju stijene.

Svijetu ga je „otkrio“ fotoreporter Amos Chapple, koji je, čuvši za ovu priču, želio snimiti kako živi osamljeni monah. No, nije mu dopušteno da se popne na stijenu. Na koncu je Chapple četiri dana zaredom molio po sedam sati dnevno, da bi mu bilo dozvoljeno da se popne uz ljestve. Od tada Stup Katshki obilaze brojne televizijske ekipe.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia/LevanNioradze