POUČAK FERDELJI: Molim bez poštapalica, engleštine i bez podcjenjivanja

Jagoda Kljaić

1. veljače 2012.

POUČAK FERDELJI: Molim bez poštapalica, engleštine i bez podcjenjivanja

Tema je iscrpljena i teško da se nešto novo može dodati. Nespretnost, najblaže rečeno, je učinjena i ne može se popraviti. Nije sada riječ o Vladimiru Ferdeljiju, već o načinu na koji je otjeran. Nadam se da će, po brzom postupku smijenjeni vladin dužnosnik, ostati dosljedan i vrlo brzo naći odgovarajući posao. Morao bi to učiniti kako bi premijeru izbio iz ruku i zadnji adut protiv sebe. Onaj kojim je stručnjaka s kojim nije ni razgovarao svrstao u red „lezilebaroša“ što će punih i dugih šest mjeseci živjeti na moj i na vaš račun
Tema je iscrpljena i teško da se nešto novo može dodati. Nespretnost, najblaže rečeno, je učinjena i ne može se popraviti. Nikad nećemo saznati da li će zbog nje biti nekih posljedica. Ne za one iz prvoga ešalona, nego za nas iz posljednjega. Zato jer je velika prednost politike što u njoj ništa nije mjerljivo i vidljivo, samo je opažajno i „po dojmu“, skoro pa virtualno. Da nije stvarne svakodnevnice.


Vladimir Ferdelji (FOTO: Screenshot YouTube)

Nije sada riječ o Vladimiru Ferdeljiju, već o načinu na koji je otjeran. Od koga me malo i strah. Ako je tako lako izbačen iz stroja u koji nije bez razloga ušerafljen, kako bismo onda mi iz zadnjega ešalona mogli očekivati da ćemo se „ukucati“ bar u predzadnji. Mnogi od nas koji pojma o politici nemamo, kad smo slušali o uspješnom privredniku i menadžeru, a ne o aferama vezanima uz njegovo ime, mislili smo – eto, ipak se može, nije sve tako crno. Ne poznavajući detalje, mislili smo da će napokon stručni, a ne samo podobni, doći da nas pokušaju spasiti. Iako ih je, nadam se, još ostalo u prvom ešalonu, nije se ni treći morao tako odrješito očistiti. Politika, ipak, nije vojska. Pa koristi i metode razgovora, pitanja i odgovora, ubjeđivanja i upozorenja, prije nečasnoga otpusta.

Ne bih na mjestu premijera Zorana Milanovića bila baš potpuno bezbrižna i sigurna. Razmislila bih tko mi je sve predložio takav potez i u njemu me podržao. Bez obzira koliko je želio ostati lojalan, premijeru je podmetnuo gorku pilulu koju je on na brzinu progutao. Ni najmanje ne vjerujem da je to bio ministar Zlatko Komadina, budući da je on imenovanoga zamjenika i doveo, vjerojatno zato što je dobro poznavao njegov rad. Ne upoznavši, nažalost, premijera i trećebliskoga mu suradnika, pa je valjda zato i rastanak bio lakši. Generalna proba su bili SDP-ovci Željka Antunović i Davorko Vidović. Damira Kajina je možda spasilo to što nije SDP-ovac, pa, iako ga je njegov čelnik iskritikovao, nije izbačen iz saborskoga i stranačkoga ešalona, možda samo premješten u neki niži rang.


Molim bez poštapalica, engleštine i bez podcjenjivanja (FOTO: Arhiva)

Nadam se da će, po brzom postupku smijenjeni vladin dužnosnik, ostati dosljedan i vrlo brzo naći odgovarajući posao. Morao bi to učiniti kako bi premijeru izbio iz ruku i zadnji adut protiv sebe. Onaj kojim je stručnjaka s kojim nije ni razgovarao svrstao u red „lezilebaroša“ što će punih i dugih šest mjeseci živjeti na moj i na vaš račun. Pokušao nas je premijer, sa žaljenjem dostojnim pravoga engleskoga džentlmena, uvjeriti da će u proračunu skupljati kune od ovih naših 25 posto, kako bi skupili za Ferdeljijevu plaću. Tako nam je najavljeno i obećano, s najviše razine prvoga ešalona. Ne učini li Ferdelji tako kako već sada obećava, onda ćemo moći utvrditi da je premijer bio u pravu. I da je politika zaista ono što i mi iz zadnjega ešalona znamo da jest.

SANJA MODRIĆ: Zašto se Zoran Milanović maltretira politikom kada je toliko iznad nje?

SUŠI I SAŠIMI U PR KATASTROFI GODINE: Koja tri "debila"!

ROBERT PERIŠIĆ: Evo zašto nas politika i mediji uvjeravaju da smo lijeni!

Šteta za Vladu, možda manje za Feredeljija, ali ne znam kako ćemo, u konačnici, proći mi iz posljednjega ešalona. Ima i među nama, koji smo isključeni iz svih počasnih i svečanih postrojbi tipa Vlade kao prvoga i elitnoga ešalona, onih koji prvorazredno odrađuju svoj posao. Bez obzira da li je to kuhanje, peglanje muških košulja, briga o starim roditeljima ili nepunoljetnoj djeci, posluživanje stranih turista ićem i pićem, osmosatno sjedenje za šivaćom mašinom ili stajanje kraj pokretne trake koja pili daske ili samo slaganje kutije proizvoda. Naš je ešalon u svakom postrojavanju posljednji i očekujemo da se i nama obrati netko iz prvoga. Jasnim riječima, bez poštapalica i engleštine, bez podcjenjivanja što smo, iako vrijedni, pametni i obrazovani, tu gdje jesmo. Da nam kaže imamo li šanse za napredak u poretku ešalona.

Lupiga.Com