Problemima s parkiranjem je odzvonilo

Božidar Alajbegović

5. rujna 2003.

Problemima s parkiranjem je odzvonilo

Po svemu sudeći, zahvaljujući japanskim proizvođačima automobila, odzvonilo je glavoboljama koje uzrokuje parkiranje velikog automobila na mali prostor. Na tržište je izbačen novi model Toyote, koji, vjerovali ili ne, parkiranje obavlja samostalno, a vi poput Muje možete vikati: "Bez ruku!!!"...

Toyota je na japansko tržište upravo izbacila svoj najnoviji model nazvan Prius.
Radi se o prvom automobilu na svijetu koji se, pomoću elektroničkih senzora, izbjegavajući prepreke poput ivičnjaka ili drugih automobila, samostalno parkira.
Vozač pritom uopće ne mora držati volan niti pritiskati papučicu kočnice!!!
Osim toga, Prius je opremljen kombinacijom motora s unutrašnjim izgaranjem i električnog motora, te je time manje štetan po okolinu jer je količina ispušnih plinova bitno smanjena.

U Toyoti su iznimno ponosni na svoj novi proizvod i uvjereni su da su njihovi ekološki prihvatljiviji automobili ključ uspjeha u budućnosti.
Plan prodaje je oko 76 000 Priusa tokom slijedeće godine, a nadaju se da će broj prodanih modela do početka 2006. godine doseći 300 tisuća širom svijeta.

Prius će do kraja godine biti pušten na tržište Sjedinjenih Država, a ostatku svijeta biti će dostupan već početkom 2004. godine.
Inače, ukupna cijena Priusa, sa spomenutom kombinacijom klasičnog i električnog motora i opremljenog opisanim inteligentnim sustavom za parkiranje kreće se oko 13 tisuća funti (odnosno, oko 24 tisuće eura).

Dakle, kao što vidimo, SF fanovi će nekim scenama dosad im poznatim samo iz filmova, uskoro moći prisustvovati uživo, na ulicama svojih gradova...