Spor oko automobila

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Spor oko automobila

Nagradne igre kod ljudi mogu izazavati jednu od najgorih ljudskih osobina, pohlepu. Upravo to je izazvala nagradna igra pivovare Tiger u Vijetnamu, koja je kao glavnu nagradu ponudila Toyotin terenac Landcruiser. Dobitnici, prijatelji nisu se mogli usaglasiti oko vlasništva, ali na kraju je sve završeno uz prijateljski i ljudski happy end.

Proizvođač piva Tiger u suradnji s Toyota Motor Vietnam Co., Ltd organizirao je u Vijetnamu nagradnu igru čija je glavna nagrada automobili Toyota Landcruiser. Terenca dobija onaj koji s unutarnje strane čepa pivske boce pronađe sliku automobila. Sudbina je htjela da to ne bude samo jedan dobitnik. Kritične večeri petorica prijatelja su se zabavljali u lokalnom bircu, okrečući ture Tigera. Red da plati turu došao je na Dang Quoc Diena, jednog od petorice prijatelja. Tura je stigla, svi su otvorili svoju bocu, a nakon toga nastalo je opće slavlje jer je među naručenim pivama bila i piva na čijem čepu se nalazila slika Toyotinog Landcruisera. Ta piva je zapala Nguyen Van Sona.
No, slavlje je kratko trajalo, budući da je pokrenuto pitanje čija je u stvari ta nagrada, onoga tko je platio pive ili onoga tko je pivu dobio. Nakon toga prijateljstvo je puklo, obojica su angažirali odvjetnike i sve je bilo spremno za suđenje. Ipak stvar je riješena happy endom. Razgovarajući s jednim vlasnikom automobilskog salona, saznali su kako za terenca mogu dobiti 45 000 dolara, što je cifra s kojom će obojica biti zadovoljni. Kako oni ni nisu škrti dokazali su tako što su odlučili dio novca dati i ostalim akterima kritične večeri. Tako će vlasniku kafića u Ho Chi Minhu dati 1 300 dolara, a svakom od prijatelja koji su tu večer bili s njima po 2 700 dolara.