PROSVJED ZA PRAVO NA IZBOR: Pojavio se provokator sa svetom vodicom

D.D.

29. prosinca 2015.

PROSVJED ZA PRAVO NA IZBOR: Pojavio se provokator sa svetom vodicom

Prosvjedu "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!" ispred Ustavnog suda u središtu Zagreba odazvalo se više od stotinu građana, koji su svojim jednosatnim mirnim okupljanjem upozorili vrhovnu instituciju države da ne smije podleći klerikalnim i konzervativnim strukturama društva kada je u pitanju jedno od ključnih ženskim i ljudskih prava - na planiranje obitelji. Zagreb je na ovaj način poručio da neće dozvoliti da se na ovo ljudsko pravo zadire zbog udovoljavanja retrogradnim strujama u društvu.

Naime, prosvjed je organiziran povodom informacije da je Ustavni sud spreman za raspravu po prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine kojega je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život i obitelj.


Prosvjed u ranim fazama (FOTO: Lupiga.Com)

Ženska mreža Hrvatske upozorila je da je to ne samo proceduralno pogrešno - budući da se zakoni mogu osporavati pred Ustavnim sudom u prvoj godini nakon donošenja istih, nego i u smislu kršenja niza konvencija i međunarodnih sporazuma usmjerenih na čuvanje dostojanstva i slobode ljudskih bića.

Prosvjednici su građanima dijelili isprintane primjerke pisma Ženske mreže Ustavnom sudu, ali i transparentima su poručivali da je vrijeme da Hrvatska bude sekularna država, kao što to tvrdi Ustav. Jedan od preduvjeta za to je, istaknuli su na prosvjedu, raskid četiri tzv. "vatikanska ugovora", koji propisuju financiranje Katoličke crkve od strane države.


Mlijeko i nesuvisla poruka (FOTO: Lupiga.Com)

Ako bi se zabranio pobačaj, smatraju prosvjednici, to bi značilo da je Ustavni sud potpao isključivo pod utjecaj Katoličke crkve, čime bi došao u suprotnost sa sekularnim uređenjem države.


Provokatora je udaljila policija (FOTO: Lupiga.Com)

Pored više od stotinu mirnih prosvjednika, pojavio se i jedan provokator koji je optužio prosvjednike da "ubijaju djecu" i da prosvjeduju "zato što žene nemaju mlijeka". Zgradu suda polio je svetom vodom i prekrižio sve sudionike protesta. Pritom im je i uručio tetrapak s mlijekom, a nedugo nakon što su se prosvjednici požalili na vrijeđanje, udaljila ga je policija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tomislav Čuveljak/Facebook