REAKCIJE EUROPLJANA NA UKIDANJE VIZA ZA BIH I ALBANIJU: Nećemo Bosance i Albance, dosta nam je imigranata

Ivan Kegelj

10. studenog 2010.

REAKCIJE EUROPLJANA NA UKIDANJE VIZA ZA BIH I ALBANIJU: Nećemo Bosance i Albance, dosta nam je imigranata

Reakcije "civiliziranih" Europljana na vijest o ukidanju viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine te Albanije iznenadile su svojom žestinom haaškog dopisnika prijateljskih nam & beogradskih E-novina. Prenosimo na ovom mjestu njegova zapažanja te pribilježene, kako autor kaže, "bijesom nabijene komentare" kojima je u Europskoj zajednici naroda i narodnosti dočekana odluka o dizanju kaveza s dvije balkanske države te puštanju Albanaca, Bosanaca i Hercegovaca na europsku slobodu

Holandski građani pišu da im je već više nego dosta "gelukzoekersa" (tražitelja sreće) i da ne žele iz svojih džepova da finansiraju nove nevolje koje će im sigurno početi pristizati nakon 15. decembra. Inače, odavno se u ovdašnjim medijima nije pojavilo više tako negativnih i bijesom nabijenih komentara vizne politike Evropske unije

Na stotine čitatelja internet portala, ne samo u Holandiji, više je nego ljutito reagovalo je na vijest o ukidanju viza za BiH i Albaniju. Da bi smanjio negativan odjek na odluku iz Brisela, Gerd Lers, ministar za imigarciju i azil u holandskoj vladi, naglasio je da su primjedbe iz Den Haga unijete u paket uslova za bezvizni režim Sarajevu i Tirani.

Kao, postojaće stalna posmatračka misija koja će pritisnuti dugme za alarm ako broj tražilaca azila iz BiH i Albanije naglo bude povećan. Tada će Holandija inicirati automatsko uvođenje ograničenja na slobodno putovanje građana iz BiH i Albanije. Drugim riječima, vize će ponovo po hitnom postupku biti uvedene i sigurno je da će put do dobijanja biti mnogo teži nego što je bio do sada.

Čitatelji se listom čude i zabrinuto pitaju kako to da evropski političari nisu ništa naučili od grešaka pri brzom i olakom proširenju EU, kao i od prošlogodišnjeg ukidanja viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije. Zbog tog lanjskog poteza, pojedine su zemlje, posebno Švedska, u velikim problemima. Samo u toj skandinavskoj državi u red za azil čeka više od 5.000 žitelja Srbije i Makedonije.

Situacija i u drugim zemljama zapadne Evrope je slična, narocito u Belgiji. Komentatori na internet portalima podvlače da je i 2009. godine bilo rečeno da će se vize ponovo uvesti ako građani iz susjednih nam zemalja pokušaju zloupotrebiti pravo na azil. Međutim, ništa se nije dogodilo i, da situacija bude još teža, komplikovanija,  8. novembra se posegnulo i za zelenim svjetlom najnerazvijenijim državama Evrope, kako nas ovdje nazivaju.

Pisci vatrenih reagovanja na internet mreži naglašavaju da je EU ovim otvorila Pandorinu kutiju, iz koje će prokuljati najžešći kriminal i korupcija. Za Albaniju se navodi da su njeni građani najaktivniji u narko poslovima na Starom kontinentu, a za BiH da je hobotnica korupcije zahvatila sve slojeve društva i da se nijedan potez ne moze učiniti bez potplaćivanja u raznim oblicima.

Inače, odavno se u ovdašnjim medijima nije pojavilo više tako negativnih i bijesom nabijenih komentara vizne politike Evropske unije. Političari kao da su išli protiv volje svojih birača. To bi im se moglo osvetiti, procjenjuju analitičari. Ovakvim potezima samo se otvara put još jačem prilivu desnih snaga u društveno-politička zbivanja Zapadne Evrope.

U kanonadi visokih tonova gube se pozitvni zvuci, prije svega predstavnika turističkih organizacija koji tvrde da je ukidanje viza odličan poslovan potez. Samo Velika Britanija očekuje povećanje posjete iz dosad "zatvorenih zemalja" za desetak procenata. Dakle, veliko je pitanje kako će situacija sa bezviznim režimom razvijati. Sigurno je da će sve biti posmatrano kroz dvostruke naočale i da se neće oklijevati sa stopiranjem, kako to već nije bio slučaj sa Srbijom i Makedonijom. BiH ostaje tako dežurni krivac za sve negativno što može nastati od pozitivnog ukidanja viza.


Pavle Pavlović
(Hag) za www.e-novine.com