PONOVO ODRON NA JAKUŠEVCU: Novi Zagreb se guši u smradu, radniku amputirana ruka

A.B.

4. prosinca 2023.

PONOVO ODRON NA JAKUŠEVCU: Novi Zagreb se guši u smradu, radniku amputirana ruka

Odlagalište smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana odronilo se dva puta. Ovaj put s puno težim posljedicama - i za radnike, ali i za građane, prvenstveno novozagrebačkih četvrti, koji se čitav dan guše u smradu premda se ne bilježi prekoračenje škodljivih čestica u zraku. 

U incidentu koji se dogodio nešto prije sedam sati ujutro, ozlijeđena su trojica radnika. Začuli su eksploziju, a onda ih je zamalo žive zatrpao odron smeća koji je provalio kroz ogradu prema savskom nasipu. Jedan od njih, Josip T., koji je bio pred samim odlaskom u mirovinu, ostao je bez lijeve ruke sve do nadlaktice, slomljena su mu tri rebra i kralježak. 

"Ovo je klizište puno veće nego prvo jer je masa izašla s plohe i zaštitnog kanala, probila ogradu i zaustavila se na pristupnoj cesti", kazao je Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća. Tzv. nožica klizišta probila je ogradu u blizini kompostane pa Barbarić smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim.

Policija, hitna i rukovodeći kadrovi Čistoće, izašli su na teren odmah ujutro, kada je za promet zatvorena Sajmišna cesta. Smjesta je zabranjen i dovoz smeća.

Mumin Hodžić, predstavnik Sindikata komunalnih radnika i vozača zagrebačke Čistoće, poručio je kako odlagalište neće primati smeće bez garancija za sigurnost radnika.

"To ne možemo dozvoliti, da radnici stradavaju da bi se čekao treći odron", jasan je bio Hodžić.

Jakuševec
Mjesto odrona (FOTO: HINA/Zvonimir Kuhtić)

Zbog odrona je iste večeri organiziran i sastanak očajnih stanovnika Jakuševca.

"Ovo se više ne može dopustiti. Moramo se okupiti i zatvoriti Jakuševec. Ne možemo više ovo trpjeti”, kazala je ispred pedesetak okupljenih stanovnica Marina Murat za N1.

"Mi smo spremni svojim životima, ponovno nakon 2012. godine, braniti odvoz smeća ovdje. Došlo je do nas, ovdje smo se rodili i više nema mogućnosti da se ovako nastavi. Nekako to moramo zaustaviti, makar našim životima. Nevjerojatno je što nam radi gradska uprava, vlast, svi živi…", rekla je Murat. Brojni stanari okolnih naselja očajni su zbog višedesetljetnog neispunjenog obećanja da će se Jakuševec zatvoriti, što se uporno ne događa.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, kojemu je glavna osovina kampanje bila sanacija zagrebačkog odlagališta otpada, ponovo je izrazio žaljenje i upro prstom u četiri tvrtke koje upravljaju Jakuševcem.

"Na terenu su inspekcije koje utvrđuju okolnosti zbog kojih je došlo do odrona na Jakuševcu. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će i sankcije. Istražuje se odgovornost privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju održavanjem gradilišta Jakuševec, gradske Čistoće, projektanta, nadzora i izvođača. Ovakve se situacije ne smiju događati. Sigurnost radnika i građana je ključna. Državna inspekcija i policija su ti koji trebaju reći čija je odgovornost i kako je do ovoga došlo", poručio je Tomašević. 

DORH je, pak, izvijestio kako su inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

Jakuševec
Grad je angažirao dodatnog neovisnog sudskog vještaka kako bi se provela neovisna istraga (FOTO: HINA/Zvonimir Kuhtić)

No, očitovali su se i oko ranijeg odrona, onog od 11. studenog, te naveli kako nisu utvrdili nepravilnosti. Konkretnije, Inspekcija rada nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu. Inspekcija zaštite okoliša je obavila uzorkovanje otpada, ali rezultati "do ovog trenutka nisu zaprimljeni". Još se ispituju i prijave "neugodnih mirisa s područja odlagališta i kompostane". Građevinska inspekcija također nije dovršila posao, ali zasad nisu pronašli nepravilnosti "u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta". 

Državni inspektorat, podsjetimo, danas vodi HDZ-ov Andrija Mikulić, koji je godinama vodio zagrebački HDZ i podržavao većinu u Gradu Zagrebu dok je njime upravljao Milan Bandić

Tomašević je naveo kako je Grad angažirao dodatnog neovisnog sudskog vještaka kako bi proveli neovisnu istragu, uz već postojeće istrage inspekcija, policije i nadležnih institucija.

Najavio je i dodatna mjerenja kvalitete zraka.

"Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Međutim, želimo biti potpuno sigurni da zdravlje građana nije ugroženo te će Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro doći s mobilnim uređajem kako bi napravili dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta", naveo je.

Odlaganje otpada na Jakuševec je suspendirano dok državne institucije ne utvrde što će biti s odlaganjem i što Grad treba napraviti.

"Nastavljamo sa svim aktivnostima potrebnim da se Jakuševec zatvori u najskorijem mogućem roku i napravi novi centar za gospodarenje otpadom u Resniku. Inzistiram da se održi hitan sastanak s Vladom kako bi se maksimalno ubrzali svi procesi oko gradnje centra za otpad u Resniku, što je preduvjet da se zatvori odlagalište", naveo je Tomašević.

zapisniku inspektorata o odronu 11. studenog koji je osvanuo tokom dana u medijima, otkriveno je da je inspekcija pronašla biootpad i otpad s groblja koji je greškom ukopan na Jakuševcu.

U više je navrata i za današnji odron bačena sumnja na zakapanje kontaminiranog biootpada, koji u svome sastavu ima veliki udio vode. Pomiješan s komunalnim otpadom, vremenom može narušiti strukturu "brda". 

"Puno toga se proglašava nečistim i odlaže na odlagalište, a tu je i kiša koja potpomaže da se stvori klizište", izjavio je za N1 Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar okoliša. Bivša SDP-ova ministrica tog resora, Mirela Holy dodala je i kako je težina deponija sve veća.

"Imate veći pritisak jer je veća tonaža na tijelu deponija, koje je u obliku sarkofaga. On bi trebao imati i različite infrastrukturne dijelove. Kako se upravlja njime, to znaju oni koji rade na njemu", kaže Holy.

No, uzroke ponovne havarije Jakuševca tek preostaje utvrditi. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Zvonimir Kuhtić