SP u Zagrebu: Hrvatski hokejaši briljirali, navijače smirivala policija

Mladen Barbarić

14. travnja 2007.

SP u Zagrebu: Hrvatski hokejaši briljirali, navijače smirivala policija

Odlična igra hrvatskih hokejaša na Svjetskom prvenstvu Divizije II što se protekla tri dana održavalo u Zagrebu (i još će tri dana), solidno su zasjenile navijačke strasti. Naime, nakon pobjede nad Belgijom od 13:4, Hrvatskoj je na megdan došla reprezentacija Srbije, a kada je jedan hokejaš iste podigao tri prsta krenuo je krš, koji je ipak smirila policija. No, ono što nije smirila jeste napad na srpske hokejaše koji se sinoć odigrao na Jelačićevom trgu. Što se događalo u prva tri dana SP-a pod

Plemeniti plan promocije hokeja na ledu na lupiZi nastavlja se nakon trećeg dana Svjetskog prvenstva. Od prvog i posljednjeg javljanja svašta se dogodilo. Za početak, Svjetsko prvenstvo je otvoreno, odigrana su dva kola i domaća reprezentacija nakon dvije pobjede dijeli prvo mjesto sa Španjolcima. Računam da ste s rezultatima upoznati pa ćemo o tome manje, a više o onome oko prvenstva. Kako ni Tomas Alva Edison, ni Albert Ajnštajn, a boga mi ni onaj što se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom nisu smislili kako da zaobiđu jedan od osnovnih zakona fizike, odnosno da se čovjek istovremeno ukaže na dva različita mjesta, Lupiga je za daljnju promociju hokeja na ledu morala angažirati više doušnika ne bi li vam približili što se događalo u prva dva dana, kako to birokratski IIHF voli formulirati, Svjetskog prvenstva II divizije Skupine A u Zagrebu.


U Ledenoj dvorani hrpa sjedalica ostala je prazna

Svako otvorenje, od javnog vecea, preko lifta pa do sportskog natjecanja, okupiraju razni političari. Priliku da nas podsjeti na svoje postojanje, na hokeju je iskoristio vječno nasmijani Vladimir Šeks. Nije dugo davio govorom, a pažljivi promatrač primijetio je kako naš prezidente de sabor na svaku trećinu dolazi sve kasnije i sa sve većim osmjehom. Valjda zbog rezultata. Naime, Hrvatska je pregazila Belgiju 13 : 4.


Borba za pak

Iako je hokej poprilično gruba igra, svuda u svijetu radi se o vrhunskoj zabavi koju jako rijetko prate tučnjave i ekscesi na tribinama. Šou je rezerviran za teren. No, uvijek se kod nas pronađe neka budala, često i više njih, da nas prisjeti "Ovo je Hrvatska" i "Mi Hrvati". E tako je sasvim uobičajeno predstavljanje reprezentacija ispalo tužno. A zašto? A zato što ima jedna zemlja, Srbija se zove, na koju se nama (MiHrvatima) strašno diže kita, a u čmar uvijek dobiju nevini.


Kod nekih gledatelja uzburkale su se strasti

Najme, na led su uklizali klinci stari desetak godina u dresovima i sa zastavama reprezentacija sudionica. Spiker je prozivao; Bugarska, ništa ili mlaki pljesak, Španjolska, opet isto, a onda SRBIJA. Naravno da se našlo par desetaka kretena koji su toliko izviždali klince da ta dva nesretnika valjda ni danas ne mogu mirno spavati. Što je najbolje, dečkići su naši, rođeni, MiHrvati, Zagrepčani. Ali, eto, valjda je u redu pljuvat po klincu koje on god nacije bio samo ako na sebi ima recimo židovsku zvijezdu, splitski naglasak, srpski dres ...


Golman srbijanske reprezentacije pokazao se pravom hobotnicom skupivši čak 48 obrana

Malko sam se nanervirao pa mi se odužilo, ali eto nešto ljepšeg. Na tribinama su i protiv Belgije i protiv Srbije sjedile klinke i djevojke od 10 do 20 godina, osvajačice zlatne medalje u diviziji III. Sretne nasmijane bodrile su naše hokejaše u obje utakmice, a protiv Belgije su bile i najglasnije. U ringu pravi borci, na tribinama najbolji navijači.


Tu su bile i osvajačice zlatne medalje u Diviziji III

Pred oko četiri tisuće navijača Hrvatska je u psihičkoj borbi pobijedila Srbiju uz mnogo situacija na rubu tučnjave. Mora da su suci dobro proučili pregovaračke vještine pa nije došlo do tuče na terenu. Hrvatsku je repku izluđivao gostujući golman Milan Luković koji se proslavio s 48 obrana, ali znatno su bitnija ona dva paka koja nije zaustavio. Sve u svemu, u psihičkoj borbi izgubila se igra, a kada su hrvatski hokejaši krenuli, sportski agresivno gledalište je to doživjelo kao poticaj za nesportsko navijanje.


Neke situacije čak su preskočile "granice"

No, ubij Srbina i nije neka novost i dobro kad sve na tome završi. Obzirom na atmosferu i povijest bolesti, apsolutno je nejasno što je onoj budaletini iz srpske reprezentacije trebalo da podigne tri prsta?!? Možda nije opravdano, ali sasvim je razumljivo da je napaljena raja sasula kišu upaljača na njega i suigrače, međutim revna je policija sve raščistila dok si stig'o reći pendrek.


Međutim suci su dobro pročitali stvari

Dvadesetak sekundi prije kraja sve se završilo drugim golom Hrvatske i čitava je dvorana poskočila u deliriju. Ipak, ono što policija nije stigla raščistiti je napad dvadesetak huligana koji su se sinoć na središnjem zagrebačkom trgu, okomili na srbijanske hokejaše, koji nisu željeli da im se pruža liječnička pomoć, ali su ispričali kako su napadači bili iz redova Bad Blue Boysa.

Sljedeću utakmicu u Domu sportova Hrvatska igra već danas u 20.30 sati protiv Španjolske, a s obzirom da je riječ o izravnom konkurentu Hrvatske za prvo mjesto, pozivamo sve ljubitelje Hokeja da sportski podrže hokejaše i dostojno navijaju. Ovo je također pravi trenutak da skrenemo pozornost i na odlične fotke koje je snimio naš Zvonimir.

TABLICA NAKON II. KOLA

HRVATSKA 4
ŠPANJOLSKA 4
BELGIJA  2
SRBIJA  2
BUGARSKA  0
TURSKA  0