SPLASNULE NAVIJAČKE STRASTI: Možemo li sad objektivno usporediti različite hrvatske sramote?

Melisa Skender

19. lipnja 2016.

SPLASNULE NAVIJAČKE STRASTI: Možemo li sad objektivno usporediti različite hrvatske sramote?

Strastveni su bili hrvatski navijači, naročito nakon što je par nazadnih pripadnika ove skupine u petak bakljadom pokušalo riješiti utakmicu Hrvatske sa Češkom na stadionu Saint Etienne. Ipak, svi #CRO nisu pomogli da Eiffelov toranj ove subote bude obasjan hrvatskim nacionalnim bojama. Poznati kao srčani, bar tako tvrde navijačke reklame, hrvatski navijači i u totalnom dosadašnjem zbiru tek su na desetom mjestu među 24 reprezentacije. Tako stoji na stranici sponzora Europskog nogometnog prvenstva, telekomunikacijske tvrtke Orange koja se domislila ovom marketinškom triku. Turci koji su u petak uspjeli simbol Pariza osvijetliti svojim simbolima, i u ukupnom zbroju zauzimaju uvjerljivo prvo mjesto.

Istina, Turaka je 75,6 milijuna, a hrvatskih građana jedva četiri, a i nogometno je prvenstvo imalo oštru konkurenciju u političkim previranjima gdje je uoči utakmice s Češkom pala Vlada i skupilo se dovoljno glasova za raspuštanje Sabora, kad već s Eiffelom ovog puta nismo imali sreće. Tu je i činjenica da strastvenost navijača mjeri telekomunikacijska kompanija koja dila mrežu na kojoj je organizirala virtualno navijanje tagiranjem, pa i to može biti razlogom zbog kojeg se neki nisu dali navući. Teško je zaboraviti da je tu i Zdravko Mamić, čovjek koji je pokvario nogomet najviše baš onim najsrčanijim navijačima, a evo ga gdje s tribina i u Francuskoj dijeli upute izborniku Anti Čačiću. Pa je li onda par baklji na nogometnom stadionu uistinu najveća sramota za #CRO?

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović misli da jest, pa je već u petak, dok je borba tagiranjem Hrvatske na društvenim mrežama bila na samom vrhuncu, poručila huliganima na svojem Facebook profilu: “A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!” i odmah odlučila djelovati predlažući hitno održavanje sjednice Vlade zbog navijačkih nereda na utakmici Hrvatska – Češka u petak. Tu bi MUP, ali i SOA trebali izvijestiti o svojim sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama za vrijeme i poslije utakmice, nakon čega bi tehnička Vlada trebala pristupiti hitnim izmjenama Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i postrožiti sankcije, naročito one zatvorske, predlaže predsjednica. 


Tko je oštetio voljenu domovinu više? (FOTO: Hina)

Tako bi onaj tko ošteti voljenu domovinu za barem 1,61 milijun eura, a za što USKOK tereti Zdravka Mamića, mogao slobodno suflirati reprezentaciji s tribina, a robijao bi tko baci baklju.

Bacanje baklje, reklo bi se, veća je sramota i od uzgajanja svastike na nogometnom travnjaku jer zbog one što je osvanula na Poljudu nitko nije sazivao izvanredne sjednice niti prozivao “izdajnike vlastitog naroda”. 

Uostalom, a kad već uspoređujemo hrvatske sramote, nije li veća sramota imati u Vladi ministra koji antifašizam drži floskulom nego među nogometnim navijačima par nabrijanih kretena koji će na utakmici izazivati nerede? Pa je li zbog Zlatka Hasanbegovića sazvana i jedna izvanredna sjednica – nije. 

Sada je, međutim, nekoliko huligana potaknulo hitne izmjene Zakona koje bi nakon Vlade trebao izglasati i Sabor, valjda prije raspuštanja - jer ipak je sport “nešto što nas uvijek i zauvijek spaja, a nikad ne razdvaja”, kako je to lijepo u svojoj reakciji na izgrede nogometnih huligana napisala Janica Kostelić, pomoćnica ministra Predraga Šustara koja oštro osuđuje izgred kao protiv “vlastitog naroda”. Naroda koji više ne zna jel’ bi tagirao tu Hrvatsku kao svoju na društvenim mrežama, jel’ bi navijao za reprezentaciju na kojoj milijune zarađuje čovjek optužen da krade od hrvatskih građana, i koliko bi ozbiljno doživljavao predsjednicu kojoj takav tip priređuje rođendansku zabavu.

Već u utorak 21. lipnja nova je prilika za tagiranje Hrvatske na društvenim mrežama, ako srčano navijanje opet ne pokvare nove epizode političke sapunice, a izvanredna sjednica tehničke Vlade koju predlaže hrvatska predsjednica u tom je smislu prilično ozbiljna prijetnja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Dario Grzelj